Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Douwe Biesma is nieuwe voorzitter Santeon

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Douwe Biesma is sinds 1 januari 2017 de nieuwe voorzitter van Santeon. De bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein wil de lijn voortzetten van aftredend voorzitter Piet Batenburg.
DouweBiesma_fotoRemkeSpijkers_15_450.jpg
Douwe Biesma

Santeon is een landelijke keten van zeven topklinische ziekenhuizen, verspreid over heel Nederland, die intensief samenwerken om de medische zorg verder te verbeteren. Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, legt na drie jaar reglementair het voorzitterschap van Santeon neer. Binnen Santeon delen artsen en verpleegkundigen hun kennis en ervaringen en kijken ze bij elkaar ‘in de keuken’ om van elkaar te leren. Daarbij spannen de Santeon-ziekenhuizen, die ruim 1 op de 10 patiënten in Nederland behandelen, zich in om gezamenlijk de uitkomsten van zorg voor patiënten meetbaar en zichtbaar te maken. Deze uitkomsten gebruiken ze om de zorg continu te verbeteren. Dat resulteert in een Santeon-behandeling (bijvoorbeeld voor borst-, long- en prostaatkanker) die gezamenlijk is ontwikkeld en uitstijgt boven het landelijke niveau. Zo is het voor zorgverzekeraars ook extra interessant zijn om deze zorg bij de Santeon ziekenhuizen in te kopen. Deze week nog sloten de Santeon-ziekenhuizen samen een inkoopcontract met drie verzekeraars.

Biesma: verder met koers Batenburg
Douwe Biesma wil de koers van Batenburg voorzetten. Leren van elkaar en de ‘best practice’ overnemen is volgens hem de kracht van Santeon. ‘Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg in alle aangesloten ziekenhuizen steeds beter. Steeds intensiever samenwerken en onderzoeken welke organisatievorm daar het beste bij past. We willen niet alleen de medisch-inhoudelijke kant van de zorg verbeteren, maar ook meer aandacht geven aan de wensen van de patiënt. Zo is een belangrijk programma binnen Santeon Value Based HealthCare, zorg op maat: goed luisteren naar wat de patiënt wel en niet wil, leren van elkaar en daarbij letten op de kosten van de zorg. Dit kunnen we uitbouwen als we onze krachten nog meer bundelen.’

Behandeling op maat voor patiënten
Ook op het gebied van kankerzorg werken de ziekenhuizen intensief samen. Ze onderzoeken hoe het komt dat de uitkomst van kankerzorg in het ene ziekenhuis verschilt van het andere ziekenhuis. De beste resultaten worden overgenomen en als norm gesteld voor alle aangesloten ziekenhuizen. Dit heeft al concreet geleid tot afspraken over oncologische zorgpaden binnen long-, prostaat-, borst- en darmkanker. Hierdoor zijn de Santeon ziekenhuizen steeds beter in staat om patiënten met kanker een behandeling op maat te geven. Biesma: ‘De uitdaging nu is om de registratie van gegevens over de kwaliteit van zorg verder te verfijnen om nog beter vergelijkingen te kunnen maken. Dit vormt de basis voor verbeterprojecten. We gaan dit overigens ook doen voor andere, niet-oncologische aandoeningen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.