Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drenthe doet proef met persoonsvolgende bekostiging

Redactie Zorgvisie
Zorgpartijen in Drenthe experimenteren met persoonvolgende bekostiging. Verstandelijk gehandicapten horen wat ze kunnen krijgen voor hun zorgzwaartepakket bij verschillende zorgorganisaties, het zorgkantoor volgt hun keuze.

Het zorgkantoor van Achmea stuurt de zzp-informatie van aanbieders De Trans, Filadelfia, Jade, Philadelphia, Promens Care en Vanboeijen naar alle huidige en nieuwe cliënten. Cliënten krijgen ook informatie over de dagbesteding bij deze aanbieders. “Stel, je woont prettig maar je wilt graag een andere dagbesteding, bijvoorbeeld houthakken, dan kun je voor dat onderdeel naar een andere aanbieder”, zegt René Toonen van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Cliënten gaan shoppen

Het zorgkantoor koopt de zorg in die cliënten kiezen, in plaats van het budget vooraf te verdelen. “Als één aanbieder daardoor populairder wordt, moet het zorgkantoor daar meer zorg inkopen”, zegt Toonen. “Niemand kan bevroeden wat de uitkomst zal zijn, maar ik denk dat cliënten veel meer gaan shoppen.” Cliënten krijgen desgewenst begeleiding vanuit MEE Drenthe om hun keuze te maken.

Landelijk beleid

De proef loopt tot december 2010. VWS wil de uitkomst gebruiken om het landelijke beleid voor persoonsvolgende bekostiging te bepalen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Heleen Dupuis getipt als voorzitter VGN

Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg

NVZ vreest uitstel prestatiebekostiging

IGZ stopt geldbesparing door internist

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.