Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie Amsterdamse ziekenhuizen vormen maatschap chirurgie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De chirurgen van het BovenIJ ziekenhuis, OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis gaan één maatschap vormen met de naam ‘Chirurgen Maatschap Amsterdam’
Drie Amsterdamse ziekenhuizen vormen maatschap chirurgie

Door deze samenwerking ontstaat een vakgroep met 23 chirurgische specialisten, die daarmee de grootste chirurgenmaatschap is in de regio Amsterdam.

Kwaliteit

De maatschap gaat de hoogcomplexe chirurgische ingrepen verder verdelen onder de drie ziekenhuizen. Dit zal de kwaliteit van de chirurgische zorg van de drie ziekenhuizen doen toenemen, zo verwachten de chirurgen. Volgens maatschapsvoorzitter Anco Vahl blijven patiënten gewoon onder behandeling in hun eigen ziekenhuis. Voor een operatie gaan patiënten soms naar een andere locatie. Vahl: ‘Doordat we nu één grote groep van chirurgen vormen, is er altijd een gespecialiseerde chirurg beschikbaar en kunnen we operaties snel inplannen. We bundelen de gespecialiseerde ingrepen zodat we die altijd met hetzelfde team kunnen uitvoeren. Bovendien leidt deze samenwerking tot een efficiëntere organisatie.’

Complexe zorg

De twee topklinische ziekenhuizen, het OLVG en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, gaan vooral de hoogcomplexe behandelingen uitvoeren. Planbare, eenvoudiger ingrepen gaan vooral naar het BovenIJ ziekenhuis. Algemene oncologische zorg en traumachirurgie blijven plaatsvinden in alle drie de ziekenhuizen. De chirurgen zeggen hiermee aan te sluiten bij de kwaliteitseisen en volumenormen die de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde stelt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

OLVG en Sint Lucas Andreas willen fuseren

Bestuurder BovenIJ ziekenhuis vertrekt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.