Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Drie noordelijke ziekenhuizen tekenen samenwerkingsverdrag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben 24 juni een intentieverklaring getekend. Ze willen hiermee nauwer gaan samenwerken op medisch gebied en in de ondersteunende diensten.
Drie noordelijke ziekenhuizen tekenen samenwerkingsverdrag

De ziekenhuizen benadrukken dat de drie ziekenhuizen zelfstandig blijven. Het komend half jaar vindt een haalbaarheidsonderzoek plaats.

Concentratie

De ziekenhuizen willen hun medische staven nauw betrekken bij het onderzoek. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis: “Op sommige terreinen zal een verdere specialisatie en concentratie van behandelingen nodig zijn om ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen bieden aan onze patiënten. En daarmee gezamenlijk een compleet palet aan zorgverlening voor de regio te kunnen blijven waarborgen.”

Stakeholders

Eind van het jaar zullen pas concrete besluiten worden genomen, op basis van de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek. Bestuursvoorzitter Cees Meijer van Ziekenhuis Nij Smellinghe: “Uiteraard betrekken we in ons onderzoek ook patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, ondernemingsraden, cliëntenraden en raden van toezicht.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ziekenhuiszorg in Friesland: Samenwerken is een hele kunst

Samenwerken mag als de patiënt er beter van wordt

Oost-Groningse ziekenhuizen moeten samenwerken

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Ik heb niet het vermoeden dat “de witte uniformen” en de patienten hier beter van gaan worden. Samenwerken betekent een hoop vergaderen en die uurtjes moeten betaald gaan worden uit een nieuwe “efficiëntieslag” op de werkvloer natuurlijk.
    Een andere mogelijkheid is dat de NMa deze samenwerking torpedeert. Alleen zorgverzekeraars mogen natuurlijk een monopolie hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. De fusie tussen Achmea/Agis en De Friesland en de uitlatingen van Diana Monissen zijn goed aangekomen bij de bestuursvoorzitters van de ziekenhuizen in het Noorden.
    Als er sprake is van een slachtpartij na te zijn geplukt, geknipt en geschoren kan je beter dat voor zijn dan in angst en beven afwachten: wij gaan dan geheel zelfstandig de taart zodanig verdelen dat van concentratie van zorg door de verzekeraar geen sprake kan zijn. MBI of geen MBI. Wij gaan de geldstroom de goede kant op laten stromen.
    We wachten de NMa en NZa berichtgeving in deze af. Komt deze marktafbakening de doelmatigheid, de kwaliteit en de bereikbaarheid ten goede?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.