Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie tot vijf minuten tijdswinst door ingebouwde richtlijnen

Mario Gibbels
Ingebouwde richtlijnen in een disease management-systeem leveren een tijdsbesparing per consult op van drie tot vijf minuten. Dat blijkt uit onderzoek op de Mayo Clinic waar richtlijnen zijn ingebouwd in het door VitalHealth gebouwde GDMS (Generic Disease Management System).

Een dokter heeft nu eenmaal niet alle richtlijnen paraat, vertelde Rajeev Chaudhry van de Mayo Clinic tijdens een presentatie in de Holland House tijdens de HIMSS in Atlanta. En een consult duurt te kort om het een en ander na te zoeken. Door de richtlijnen op te nemen in het disease management-systeem wordt de arts automatisch gewezen op de zaken waar hij op moet letten bij een bepaald ziektebeeld. Dat levert, aldus Chaudhry, allereerst een besparing op van enkele minuten. Tegelijkertijd neemt de kwaliteit van de zorg toe omdat de arts beter volgens de richtlijnen werkt en de extra beschikbare tijd aan de patiënt besteedt.

Delegeren

Het disease management-systeem maakt het volgens Chaudhry ook mogelijk om bepaalde taken te delegeren naar verpleegkundigen. Cijfers laten zelfs zien dat dokters die meer taken delegeren, kwalitatief betere zorg leveren dan hun collega’s die alles liever in eigen hand houden. Wil een arts met een dergelijk systeem willen werken, dan is het wel noodzakelijk dat hij de benodigde informatie snel op beeld te zien krijgt. Een systeem waarbij je langer dan één minuut naar het scherm moet kijken, is een slecht systeem, aldus Chaudhry. (ICTzorg -Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.