Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Drie ziekenhuisbestuurders over impact cao-eisen: ‘Dit jaar even geen innovatie’

‘Ik hoef niet eens uit te rekenen wat de cao-loonstijging kost die de bonden vragen: 10 procent erbij kunnen we toch niet betalen!’ Dat zegt bestuurder Arjen Hakbijl van Ziekenhuis Gelderse Vallei: ‘We gunnen elke werknemer meer salaris, zoals de NVZ heeft geboden, maar we hebben het geld gewoon niet.’
Foto: Tatjana Balzer/stock.adobe.com
Premium

Hakbijl: ‘We zullen onze investeringen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Bestuurder Hakbijl stelt “we hebben het geld niet om de 10% CAOeis te betalen”. Dat kan, maar is een resultaat van lokale interne prioriteiten in de begroting van het ziekenhuis en behaald resultaat bij de budgetonderhandeling met zorgverzekeraars. In 2021 werd voor eenieder duidelijk dat oa verpleegkundigen tot 9% ondergehonoreerd worden ( door SER vastgestelde loonkloof), die door Minister de Jonge (CDA) nog snel met extra budget van 1,13% beperkt gerepareerd werd ( resteert dus 8% ). De huidige inflatie is ook bekend. De ziekenhuizen tekenen wel nationale vergezichten ( IZA en Green Deal), maar verzuimen op het terrein van de rechtvaardige honorering. De staking volgt op weigering van bestuurlijk Nederland en is daarmee uitgelokt. Net als in 1990/91 lijkt de maat nu vol ( witte woede ) en groeit het ongenoegen bij deze zorgprofessionals in het primair proces. De schade aan hun gevoel voor passende beroepsuitoefening in relatie tot bestuurlijke keuzen kan nog jaren een rol spelen. En de UMC’s kunnen een veel betere personeelsbezetting realiseren! Want veelvuldig en lang staken is moeilijk verenigbaar met deze beroepscultuur, dus moet ook gerekend worden op een nog groter verloop in de algemene ziekenhuizen. En zeer begrijpelijk als bestuurders zich onmachtig presenteren.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.