DSW noemt ‘idote’ eisen volumegroei ‘ongepast’

Het hoofdlijnenakkoord zou onuitvoerbaar zijn, zo klinkt het hier en daar. Zorgverzekeraars melden dat ziekenhuizen de prijsonderhandelingen veel te hard ingaan, terwijl in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat de medisch specialistische zorg volgend jaar gemiddeld maar 0,8 procent mag groeien.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
dws idiote eisen volumegroei ziekenhuiszorg

Bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW merkt dat het dit jaar erger is dan vorige jaren. ‘Ik heb het nog nooit eerder zo sterk gezien. In vorige jaren waren er vaak een paar ziekenhuizen die meer groei vroegen. Nu speelt het over de hele breedte.’

Volumegroei

Uit een rondgang langs zorgverzekeraars bleek twee weken geleden dat zorgverzekeraars zich geconfronteerd zien met volume-eisen van 15 procent groei. Oomen: ‘Als zoveel ziekenhuizen allemaal 15 procent willen groeien: dat zou het failliet van het systeem betekenen. Ik ga daar niet eens over praten, ik vind het ongepast.’

Wachtlijsten

Ziekenhuisbestuurder Wim van Harten van

3
5217

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Is de vraag van ziekenhuizen misschien gebaseerd op de jaarlijks terugkerende inzet van zorgverzekeraars om de tarieven en budgetten van zorgverleners te verlagen? Dit in tegenstelling tot de toenemende vraag aan zorg en continu stijgende kosten. Lonen, materialen, energie, huisvesting en niet te vergeten de voor zorginstellingen niet te verrekenen BTW( verhoging van 6% naar 9%). De verschllende verzekeringen schieten omhoog in verband met de toenemende claim cultuur.
    Tegenover de stijgende kosten voor zorgveleners en de dalende inkomsten staat de jaarlijkse stijging voor onze zorg premie. Wordt het miscchien tijd dat de zorgverzekeraars gaan inkrimpen, minder management, minder personeel, minder salaris, minder overlap, minder vrije dagen, minder nodeloos heen en weer schieten van tabellen met prijzen, indicatoren etc. Kwalitatief is het Nederlandse zorgstelsel (misschien) nog hoogstaand. Financieel is het een aan derden niet uitlegbare ramp aan het worden.

  3. Ik ben principieel tegen volumebeperking (vóór uitkomstfinanciering), maar het Hoofdlijnenakkoord is kortgeleden ook ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Dus de ziekenhuizen hebben wel wat uit te leggen nu.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.