Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dwangbehandeling centraal in nieuwe wet verplichte ggz

Mark van Dorresteijn
Het demissionaire kabinet stuurt deze week het Wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg naar de Tweede Kamer.
Dwangbehandeling centraal in nieuwe wet verplichte ggz

De Wet verplichte ggz vervangt de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz). De nieuwe wet stelt niet de dwangopname centraal, maar de gedwongen behandeling, die ook thuis kan plaatsvinden.

Ervaringen uit de praktijk

De rechter die oordeelt over de gedwongen behandeling krijgt advies van een commissie met een jurist, een psychiater en een algemeen lid. Over de instelling en de rol van deze commissies is binnen de ggz veel discussie. In het wetsvoorstel is hierover nog geen knoop doorgehakt. Naar verluidt zijn de ministeries van Justitie en VWS er niet uit wie de cpmmissies moet betalen. Het advies van de Stuurgroep van het project ‘commissies verplichte geestelijke gezondheidszorg’ is in februari naar de Tweede Kamer gestuurd, die het onderwerp controversieel verklaard heeft.

Wetsvoorstel

Ook het Wetsvoorstel forensische zorg gaat deze week naar de Tweede Kamer. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Advies: sluit tbs-afdelingen in gevangenissen

Psychiatrische patiënten ontevreden over Wmo

Kliniek voor zware psychiatrische stoornissen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.