Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dynamische leefcirkel vergroot zelfredzaamheid bij dementie

Redacteur Zorgvisie
Het Europese project FreeWalker is onlangs van start gegaan. Het project heeft als doel de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid van mensen met dementie te vergroten.
rolstoel

Dit geldt voor zowel in de thuissituatie als binnen een instelling. Senior-adviseur Henk Herman Nap meldt dat het project van belang is omdat de huidige gps- en lokalisatie-systemen vaak alleen binnen-óf buitenshuis werken. Tevens voldoen deze systemen vaak niet aan de wensen van mensen met dementie.

Dynamische leefcirkels

Het systeem FreeWalker heeft als doel de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid van mensen met dementie te vergroten. Het systeem zal het verplaatsingsgedrag van gebruikers monitoren, waardoor er zich dynamische leefcirckels ontwikkelen. Zo’n leefcirckel is bedoeld om mensen met dementie meer vrijheid te geven.

Wanneer de gebruiker buiten een leefcirkel komt of wanneer er een onverwachte gebeurtenis zich voordoet, dan verstuurt het systeem automatisch een bericht naar naasten, de zorgprofessional of de gebruiker zelf. Zo blijven mensen met dementie mentaal gezond en langer actief. Tevens wordt de angst om naar buiten te gaan weggenomen – dit geldt ook voor mantelzorgers.

Samenvoeging van technieken

Om het systeem te laten werken worden verschillende technieken samengevoegd. Denk hierbij aan het integreren van gps-lokalisatie, navigatie, valdetectie en beschikbare informatie van dagelijks schema of gewoontes van de persoon met dementie.

‘Door de internationale reikwijdte van dit project kunnen we optimaal gebruik maken van bestaande mogelijkheden’, aldus Herman Nap. FreeWalker wordt momenteel getest bij meer dan 150 mensen met dementie in Nederland, Oostenrijk en Zwitserland.