Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-Health helpt mantelzorgers bij de zorg

Redacteur Zorgvisie
Het inzetten van E-health helpt om mantelzorgers en casemanagers te ontlasten. Dat blijkt uit het project Leefstijlmonitoring dat kenniscentrum Vilans heeft uitgevoerd in Friesland.
Leefstijlmonitoring-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Voor het project keek Vilans naar leefstijlmonitoring bij mensen met dementie, om erachter te komen hoe vaak dit wordt gedaan en wat de meerwaarde ervan is. De leefstijlmonitoring hield in dat er op verschillende plekken in het huis van iemand met dementie sensoren werden geplaatst die vastlegden hoe vaak en waarheen de bewoner zich verplaatste, hoe actief ze waren en dus wat hun leefstijl was. De mantelzorgers en casemanagers van mensen die meededen aan het onderzoek konden later op tablets, telefoons of computers precies zien wat de sensoren hadden geregistreerd. Daarmee konden ze zien of de bewoner een vast ritme had of bijvoorbeeld ’s nachts ronddwaalde.

Resultaten bij mantelzorgers
Vilans wilde vooral vaststellen of mantelzorgers en casemanagers de resultaten in de app bekeken en of die voor hen meerwaarde hebben. Dat heeft het zeker, blijkt uit het onderzoeksrapport. Voor veel mantelzorgers gaf het monitoren van hun naasten een gevoel van veiligheid en gerustheid, omdat ze weten wat iemand doet en of dat afwijkt van de standaard. Ze denken bovendien dat ze door leefstijlmonitoring eerder kunnen zien of hun familielid of naaste nog wel thuis kan blijven wonen en of er meer zorg moet worden ingezet. Daarnaast geven ze aan dat het hen ontlast en dat het ook de persoon met dementie een veiliger gevoel geeft.  

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.