Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde zorgwerkers heeft zorg nodig

Het gebruik van zorg door zorgmedewerkers zelf is toegenomen. Vooral onder jonge medewerkers in de zorg is het gebruik van psychische zorg gestegen.
thermometerfotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting IZZ, een ledencollectief van zorgmedewerkers dat zorg inkoopt via een eigen zorgverzekering. Om hun werk goed te kunnen doen, blijkt een op de drie zorgmedewerkers fysiotherapie nodig te hebben. Een op de twintig medewerkers heeft psychische zorg nodig. Het zorggebruik is sterk afhankelijk van de zorgorganisatie, aldus IZZ.

Zorggebruik
Stichting IZZ heeft de geanonimiseerde gegevens van haar leden onderzocht. Ruim een vijfde van de zorgprofessionals is lid van IZZ. De stichting zegt ‘als belangenbehartiger onderzoekt en analyseert IZZ sinds 2012 het zorggebruik van haar leden. Om verklarende en beïnvloedbare factoren te vinden van de verschillen in zorggebruik, en om samen met zorgorganisaties oplossingen voor verbeteringen te ontwikkelen.’

Kosten
De cijfers zijn over 2015. Het blijkt dat 5 procent van de zorgmedewerkers psychische zorg kreeg in dat jaar, een jaar eerder was dat nog 4,7 procent. Professionals in de gehandicaptenzorg maken het meest gebruik van psychische zorg: 6 procent. De meeste zorgmedewerkers (56,9 procent) met psychische klachten lieten zich behandelen bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Het gebruik van specialistische ggz steeg van 17,1 naar 19,3 procent. De totale ggz-kosten voor de vier hoofdbranches lopen op tot bijna 40 miljoen euro per jaar.

VVT
Vooral professionals die in de branche Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) werken, maken gebruik van fysiotherapie: een op de drie zorgmedewerkers. Volgens de berekeningen van IZZ is fysiotherapie voor de medewerkers in de sectoren ggz, gehandicaptenzorg, VVT en ziekenhuiszorg een kostenpost van 110 miljoen euro.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.