Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op de vier haakt af wegens eigen bijdrage Wmo

De eigen bijdragen die gemeenten voor Wmo-voorzieningen vragen, leiden ertoe dat een kwart van de zorgvragers afhaakt. Burgers worden vooraf nauwelijks geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage, ook niet als deze omhoog gaat. Dit blijkt uit onderzoek van vakblad Binnenlands Bestuur en Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een beperking en chronisch zieken.
Fotolia

Het onderzoek laat zien dat het al misgaat bij het aanvragen van zorg en voorzieningen. Gemeenten informeren hun burgers slecht over de eigen bijdragen. 60 procent van de zorgvragers zegt dat er zelfs bij de intake – het keukentafelgesprek – niet over de eigen bijdragen is gesproken. Slechts 7 procent heeft in dat het gesprek echt een goede indicatie gekregen van de kosten. Als maanden later de rekening in de bus valt, voelen veel mensen zich overvallen door de hoogte van het bedrag.

Blinde vlek
Ook voor de gemeenten is de eigen bijdrage een blinde vlek. Ruim de helft van de gemeenten weet niet of inwoners inzicht hebben in de hoogte van de eigen bijdrage als ze een voorziening gaan gebruiken.

Een kwart van de zorggebruikers stopt vanwege de (hoge) eigen bijdrage. Gemeenten geven aan dat een op de vijf zorgbehoevenden hierdoor regelmatig afziet van zorg. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), vindt de uitkomsten schokkend. ‘Veel mensen kunnen het gewoonweg niet meer betalen en krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben. Hun problemen verergeren en ze raken in een isolement. Mensen met een beperking zitten zonder begeleiding of dagbesteding gedeprimeerd thuis en voelen zich buitengesloten. Anderen zijn volledig onthand omdat een woningaanpassing niet doorgaat of komen de deur niet meer uit omdat het speciaal vervoer te duur is.’

Instrumenten
Gemeenten hebben allerlei instrumenten om de eigen bijdragen te verlagen. ‘Toch wordt hier maar beperkt gebruik van gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de gemeenten  de maximale eigen bijdrage vraagt’, aldus Yolanda de Koster van Binnenlands Bestuur. ‘De overige gemeenten treffen vooral maatregelen voor de allerlaagste inkomens: mensen op bijstandsniveau of iets daarboven.’

Onderzoek
Ieder(in) ondervroeg via het eigen panel mensen met een beperking en chronisch zieken over de eigen bijdragen die ze aan hun gemeente moeten betalen. Ruim 600 mensen deden mee. Binnenlands Bestuur ondervroeg ruim 70 gemeenten over hun beleid rond eigen bijdragen. Bekijk hieronder het onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.