Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Een op de vijf nieuwe AWBZ-aanbieders krijgt contract

Van de vijf nieuwe aanbieders die willen toetreden tot de AWBZ-markt, contracteren zorgkantoren er gemiddeld één. Dat schrijft ZN-directeur Pieter Hasekamp aan de Tweede Kamer. Met de cijfers reageert Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op het verwijt vanuit het veld dat zorgkantoren te weinig nieuwe aanbieders van flexibele zorg contracteren.
Een op de vijf nieuwe AWBZ-aanbieders krijgt contract

De Vaste Kamercommissie van VWS vreest dat er te weinig nieuwe innovatieve AWBZ-zorgaanbieders worden gecontracteerd door zorgverzekeraars. Pieter Hasekamp stuurde vorige week een factsheet naar de commissie om die vrees weg te nemen. Volgens ZN hebben in 2013 zich 542 nieuwe zorgaanbieders gemeld, waarvan er 95 (18 procent) door zorgkantoren worden gecontracteerd.

Keuzevrijheid

Hasekamp schrijft dat vooral daar waar de keuzevrijheid van cliënten in gevaar komt, nieuwe aanbieders mogen toetreden. ‘Zorgkantoren kopen kwalitatief goede zorg in, die aansluit bij de wensen en behoeften van de cliënt, tegen een acceptabele prijs. Een belangrijk aspect hierbij is de keuzemogelijkheid voor cliënten. Deze is in de extramurale AWBZzorg ruim voldoende aanwezig. Daar waar de keuzemogelijkheid in gevaar komt of waar innovatie nodig is, gaan zorgkantoren actief op zoek naar nieuwe aanbieders.’

Contractering 2014

ZN zal de staatssecretaris volgend jaar informeren over het verloop van de contractering 2014 en in het bijzonder over de gewenste innovatie en het contracteren van nieuwe zorgaanbieders. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Geen ruimte voor nieuwe aanbieders op AWBZ-markt

Kleine zorgaanbieders buitenspel door maatregel pgb

Zorgkantoor moet voor 90 miljoen euro nieuwkomers contracteren

2 REACTIES

  1. De brief van het BVKZ van gisteren aan de woordvoerders in de tweede kamer komt toch met andere cijfers! En dan hebben we het hier nog alleen over de aanbieders van vp/vz en verblijf. De kleine aanbieders/ zap-ers van enkel begeleiding, zijn helemaal buiten gesloten gebleven .

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.