Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer stemt voor nieuwe wetten gedwongen zorg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De Eerste Kamer heeft vanmiddag voor de invoering van de Wzd, Wfz en Wvggz gestemd. Staatssecretaris Blokhuis en minister Dekker (Rechtsbescherming) hebben de stemming bijgewoond. ‘We kijken terug op een open debat met drie bevlogen bewindsleden’, aldus Marleen Barth, PvdA-senator.
psychische klachten klokkenluider
Foto: AdobeStock

Alle fracties in de Eerste Kamer hebben voor de Wet verplichte ggz gestemd. De PVV en Partij voor de Dieren stemden als enige fracties tegen de Wet zorg en dwang. De Partij voor de Dieren stemde tevens tegen de Wet forensische zorg. Daarmee zijn de drie wetsvoorstellen vandaag zonder slag of stoot aangenomen.

Eerste Kamer

VVD-senator Jan Anthonie Bruijn heeft tijdens de stemverklaring de bedenkingen van zijn partij over de Wzd te kennen gegeven, ‘maar de verbeteringen die met het wetsvoorstel worden gerealiseerd, zijn voor ons van doorslaggevende aard om voor de drie wetten te stemmen.’ De SP is blij met de toezeggingen van de minister en staatssecretaris en kijkt uit naar de resultaten van het onderzoek. De SGP-fractie geeft aan tijdens de debatten voor de stemming kritische vragen te hebben gesteld over de uitvoerbaarheid van de nieuwe wetgeving. ‘De SGP vertrouwt op een genereuze uitvoering van deze toezeggingen’, aldus Diederik van Dijk, senator van de SGP-fractie.

Voorbereidingstijd

Diverse zorgorganisaties gaven in aanloop naar de stemming aan dat zij tijd en ruimte nodig hebben om de bedrijfsvoering aan te passen naar de nieuwe wetgeving. Blokhuis heeft vorige week toegezegd dat er voldoende voorbereidingstijd is. ‘De implementatie wordt zorgvuldig opgepakt, waarbij de planning met gemeenten wordt afgestemd’, aldus de staatssecretaris. Blokhuis hoopt een vormgegeven plan rond de zomer te kunnen presenteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.