Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Eerste Kamer vertraagt invoer patiëntendossier

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het kan nog maanden duren voordat de Eerste Kamer beslist over invoering van het elektronisch patiëntendossier (epd). Dat zegt Tineke Slagter-Roukema (SP), voorzitter van de commissie voor volksgezondheid van de Eerste Kamer.
Eerste Kamer vertraagt invoer patiëntendossier

Vandaag laat de senaat zich door twintig deskundigen bijpraten over het patiëntendossier.

Hoe komt hij erbij?

De senaat wil meer te weten komen over de betrouwbaarheid van elektronische uitwisseling van patiëntgegevens, de beveiliging van de toegang van patiënten tot het dossier en de moeilijkheden met ingewikkelde ict die zich kunnen voordoen. Ook willen de senatoren weten hoe minister Ab Klink erbij komt dat het dossier veel medische fouten en onnodige sterfgevallen in ziekenhuizen gaat vermijden, zegt Slagter-Roukema.

Mening bevolking

Het Rathenau Instituut heeft voor de Eerste Kamer de mening van Nederlandse bevolking over het epdin kaart gebracht door groepsgesprekken te organiseren. De weerslag van deze sessies biedt het instituut woensdag aan de senaat aan. Na de bijeenkomst van vandaag zal de Eerste Kamer opnieuw vragen voorleggen aan minister Ab Klink (Volksgezondheid). Toen de Tweede Kamer in februari instemde met invoering van het epd, ging de minister er vanuit dat het dossier in het voorjaar van 2010 ingevoerd kon worden.

Niet geschikt

De Tweede Kamer dwong af dat patiënten inzage in hun eigen dossier kunnen krijgen. Vorige maand meldde de minister dat dit niet zoals gepland voor het eind van dit jaar geregeld kan worden. Het eerste kwartaal van 2010 is ook niet erg geschikt om de DigiD waarmee de patiënt toegang krijgt, verder te ontwikkelen. Dat zou te veel ingrijpen op de bestaande DigiD die veel mensen dan gebruiken om hun belastingformulier in te vullen.

Niet gehaald

Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. Bijna 6500 zorgaanbieders zullen worden aangesloten op dit systeem. Eind dit jaar hadden dat er negenhonderd moeten zijn, maar dat wordt niet gehaald omdat ict-leveranciers meer tijd nodig hebben om hun systemen aan te passen. (ANP)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Met een landelijk EPD zouden we met een kanon op een mug schieten!
    Alle discussies over privacy, al dan niet bevreesd zijn van huisartsen etc. zijn dus in het geheel niet nodig.
    Een landelijk EPD is een kostbare oplossing voor een risico dat ver onder de 1% ligt.
    Kortom, richt uw peilen en energie op de regio. Daar is wellicht wel winst te behalen.
    Maar eerst verplicht starten met het EPD in alle ziekenhuizen, want dat is er ook nog lang niet.
    De besparing door het stoppen van het landelijke initiatief zou daaraan kunnen worden uitgegeven om e.e.a. te stimuleren.

  2. Lees alle reacties
  3. Artsen zijn bevreesd voor invoering van het EPD, omdat hun dossiers dan leesbaar en controleerbaar zijn. De lobby der artsen in de Eerste Kamer en Tweede Kamer is zeer sterk oa via artsen-Kamerleden als Mevrouw Slagter. Invoering van het EPD is in het belang van patienten. Medische fouten zijn eenvoudiger te traceren en te onderzoeken.
    Nu verzwijgt de meerderheid der artsen medische fouten in zijn/haar dossier, oratie Legemaate 2006 en meldt de fout niet aan de Inspectie Gezondheidszorg, in strijd met wettelijke verplichtingen.
    Invoeren dat EPD.

  4. Misschien ook aardig om eens te kijken hoe epd introductie in andere EU landen verloopt. Het lijkt in DK ook al vast te lopen. Duitsland lijkt een verstandiger koers te kiezen met een sterkere rol voor de burger en door niet ‘alles aan alles vast te willen knopen’. Leerzaam lijkt me.

  5. Het is veel te vroeg om met het EPD-systeem aan de slag te gaan in NL.Rede ,onvoldoende beveiligd. We hebben in NL 99 ziekenhuizen en hebben nu elf (11) verschillende ZIS/EPD leveranciers voor de ziekenhuizen. Onze Minister wil er bovenop een (1) Centraal Syteem ,waar alle info binnenkomt.Dat is niet werkbaar in een klein Landje als NL. Hoe gaan we dat Europees aanpakken op termijn ? Brussel kijkt toe en komt hopenlijk met Europese maatregelen op korte termijn , om deze enorme geld-verspilling tegen te gaan.mw. Kroes komt hopenlijk in Beeld in Brussel!Heeft mijn vertrouwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.