De senatoren hebben niet alleen kritiek op de ontwikkeling van het systeem, maar ook op de uitvoering ervan door demissionair minister Klink. De zorgminister tuigt het epd op terwijl de Eerste Kamer nog niet eens heeft ingestemd met het wetsvoorstel, luidt het commentaar.
Opschorting
Gisteren leek zich een duidelijke meerderheid af te tekenen voor een PvdA-motie die verzoekt om een opschorting. Senator Tan (PvdA) is verontrust, heeft twijfels over de kwaliteit van het epd, vindt het te “onoverzichtelijk” en vreest voor een “onomkeerbaar proces met te grote financiële risico’s. De gang van zaken rond dit dossier is onnavolgbaar.” VVD-senator Dupuis beschuldigt Klink van “tunneldenken en minachting voor het parlement”. De minister doet volgens haar niets met de kritiek, die ook in de samenleving klinkt. En dat terwijl de Senaat, volgens Dupuis, “met een overgrote meerderheid niets anders probeert dan ons land te behoeden voor een volkomen onnodige uitglijder.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)
Lees ook:
Behandeling EPD-wet Eerste Kamer wederom uitgesteld
‘Mensvriendelijke’ aanpak bij invoering epd werkt het best
CDA-fractie Eerste Kamer niet tegen epd
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
De discussie over het EPD lijkt wel te gaan over hoe het in theorie zou kunnen werken, als de wereld perfect is en mensen alleen maar aardig zijn voor elkaar… Hier komen STASI-achtige praktijken van, met alle gevolgen van dien.
Wie wil het EPF nu echt? Voor de gemiddelde Nederlander zit er geen enkel voordeel aan.
1. Artsen zijn veelal tegen
2. Patienten willen het ook niet
Het biedt ernstige nadelen:
– Hier komen zaken in te staan die niet kloppen (enkel een “eerste inschatting waren”).
– Het is bijzonder naief te veronderstellen dat alleen artsen erin kijken om de eigen patient te helpen.
– Bij spoedeisende hulp zal men echt niet eerst dat dossier opzoeken, hoop ik toch.
Als het breed toegankelijk is, dan is dit de eerste plek waar eenieder die iets kwaads wil gaat kijken (iedereen kent toch wel iemand die toegang heeft). Als je echt kwaad in de zin hebt, dan zorg je ervoor dat er wat in dit file gezet wordt, dat niet klopt. Dit soort misinformatie kan je jarenlang achtervolgen, met alle gevolgen van dien.
Mijn advies: Ga eens in Oost-Duitsland vragen wat ze hiervan vinden. Die weten nog wat het werkelijke effect is van jarenlange centrale filevorming vanuit een wijdverspreid netwerk. Niet in theorie, maar gewoon wat er echt gebeurde.
Het geld dat aan het EPD besteed wordt, kan beter besteed worden aan extra verpleging, zodat een arts meer tijd heeft om een diagnose te stellen en eventueel een onderzoekje erbij te doen voor de zekerheid?
Zoals gebruikelijk wordt er niet gereageerd, dat is Nederland: “bek houden en doorgaan”, vooral conservatief.
Het is maar goed dat er nog een VVD’er is die Klink benoemt zoals hij handelt. Het is een man die iets in zijn hoofd heeft zitten en als een kip zonder kop dat wil bereiken wat er in die bovenkamer van hem zit. Dat is niet alleen tunnelvisie, maar getuigt ook nog eens van asociaal gedrag. Dan de leugens over inkomensoverschrijdingen van medisch specialisten. Beloftes niet nakomen die gemaakt zijn omtrent het uurtarief. Verkapt medisch specialisten straks met tonnen aan lening laten zitten voor betaalde goodwill: In Nederland kan het allemaal, vinden we heel gewoon. Iemand die 18 jaren leert, dag en nacht werkt, zijn gezin bijna niet ziet, 24 uur per dag bereikbaar is voor spoed, is allemaal normaal en moet voor een uurloon van een automonteur.
Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat ik met het dicteren in een bandje een paar minuten kwijt was, nu ben ik per dag uren bezig met administratie. Secretaresses zijn wegbezuinigd en als specialist type je nu je eigen brieven naar de huisarts en type je je eigen operatieverslagen. Het volstrekt absurd, maar het is gaande. Het EPD is volstrekt niet up to date in de ziekenhuizen (kosten zijn te hoog om uberhaupt up to date te blijven) met als gevolg dat het systeem het soms niet doet en vaak uitvalt (opnieuw opstarten).
Patienten melden dat er meer getypt wordt dan gesproken over de aandoening.
Nee, laten we vooral niets aan zorg uitgeven, dan kunnen we nog meer berichtjes schrijven over wat er allemaal beter en sneller moet. We geven onze 3,7 miljard per jaar liever uit aan immigratiebeleid. Moet er ook zijn, maar of dat 3,7 miljard moet zijn in crisistijd? En dan janken dat de zorg zo duur wordt?
Laten we de burger toch niet voor de gek houden.
We laten een hypocriet met tunnelvisie dingen publiceren die onjuist zijn, hij probeert een paar miljoen (versus 3,7 miljard bijvoorbeeld !!!!!!!) bij de mensen weg te halen die de pijlers vormen van de zorg (heel slim Klink: not! maar dat gaat hij nog wel merken) en dan is nu het EPD weer niet up to date? Nee natuurlijk niet en dit is nog maar het begin dames en heren.
Kom eens een kijkje nemen in de ziekenhuizen: operatiemicroscopen van meer dan 10 jaren oud! Kosten nieuwe? 110.000 euro: is geen geld voor. Rontgenapparatuur van 15-20 jaren oud :gek he dat er zoveel straling vrijkomt en dat het zo lang duurt voordat het plaatje er komt:kosten nieuwe? 60.000 euro per stuk :sorry, de komende 3 jaren zeker geen geld voor.
Uitkomsten van de NVZ onderzoeken naar de mening over budgetering per 2011: waar zijn die (in de doofpot gestopt door Klink!)
Dat onderzoek van PWC …… waaruit blijkt dat perifeer vrij gevestigd medisch specialisten tot 3 x meer patienten behandelen dan die in loondienst….. (ook in de doofpot!)
En al die 7 onafhankelijke accountants die hebben aangetoond dat het onjuist is dat er zoveel miljoenen overschreden zijn door medisch specialisten …. (ja hoor, ook in de doofpot).
Dames en heren, de zorg vliegt achteruit, dat is op de werkvloer al merkbaar. Er zullen meer claims volgen en wachtlijsten zullen oplopen met iemand als Klink en zorgverzekeraars die de macht hebben gekregen in Nederland: niet gek staan te kijken dat bij de dubbele vergrijzing ernstige problemen boven gaan komen. Maar ach, dan geef je toch gewoon de medisch specialist de schuld?
Waar blijven de reacties ?
De afschrijving van ICT/EPD is 5/7 jaar . Hoe gaan de Ziekenhuizen daarmee om ?
Kosten/Baten-Analyse maar ook op langere termijn 10 / 30 termijn ?
Het denken over EPD .ICT; is cruciaal. Het ” Het TunelDenken over ICT ” dient een vervolg discussie.