Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste technisch-ethische raad adviseert rvb Philadelphia

Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia installeert als eerste zorgorganisatie in Nederland een adviesraad Ethiek van de Mensgerichte Technologie. Philadelphia maakt gebruik van sociale robots die bij cliënten thuis voor een bepaalde tijd logeren.  
Philadelphia

Met de nieuwe technologie die we gebruiken, komen er ook nieuwe vragen op ons af’, zegt de secretaris van de adviesraad Franka Karsten. ‘Ethische reflectie hoort overal in de organisatie en dus ook op het gebied technologie.’

Geheimen voor robot Phi

Vragen waar de adviesraad zich bijvoorbeeld mee gaat bezighouden zijn: kan een vriendschap tussen een sociale robot en een mens bestaan? Wat gebeurt er met de data van slim incontinentiemateriaal? En hoe zet je een 5D-beleving in bij de ondersteuning? ‘Een van onze cliënten heeft haar geheimen verteld aan zorgrobot Phi, zegt Karsten. ‘Phi moet in de toekomst deze data opnemen om er weer van te leren. Maar wat doe je met die geheimen? Weet de cliënt dat de geheimen worden opgeslagen? En wat als de cliënt iets vertelt waar ze ongelukkig van wordt. Mag je daar als organisatie iets mee doen?’

Adviesraad en werkwijze

In de adviesraad zitten Jeannette Pols (Socrates professor ‘Social Theory, Humanism and Materialities’ aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van ‘Care at a Distance: On the Closeness of Technology’), Dorothea Touwen (docent en onderzoeker Ethiek & Recht van de Gezondheidszorg LUMC) en Alistair Niemeijer (universitair docent Zorgethiek en beleid aan de Universiteit voor Humanistiek). De raad gaat als volgt te werk: ethische vragen worden verzameld door de secretaris van de adviesraad. De adviesraad komt drie keer per jaar samen. De adviesraad kan informatie ophalen bij de betrokken medewerkers door ze bijvoorbeeld uit te nodigen voor een gesprek. Ze gaan, als dat nodig is, ook kijken in de praktijk. Als er urgente vragen zijn, komt de raad sneller bij elkaar. 

Niet-bindend advies Philadelphia

De raad geeft adviezen of denkrichtingen aan Philadelphia. De raad van bestuur toetst deze adviezen aan de waarden en identiteit van Philadelphia en bepaalt wat ermee gedaan wordt. Ze worden ook vermeld in het jaarverslag die de adviesraad opstelt. De adviesraad van Philadelphia heeft zich enigszins laten inspireren door medisch ethische commissies in ziekenhuizen, maar de vragen waar deze raad zich mee bezighoudt zijn anders.  

Ver-weg innovaties

Sinds 2015 staat mensgerichte technologie centraal bij Philadelphia. Ook in de toekomst gaat de zorginstelling door op de ingeslagen weg. Philadelphia gebruikt technologie om cliënten meer vrijheid te geven en de eigen regie te vergroten. Daarvoor zijn enkele procenten van de omzet voor gereserveerd voor ‘ver weg innovaties’. Eerder startte Philadelphia een robotplatform. Daarop moeten data van sociale robots worden verzameld zodat Philadelphia kan leren wat een robot wel en niet kan in bepaalde situaties. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.