Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eerstelijnsverblijf oplossing voor drukke SEH’

Redacteur Zorgvisie
Zorgorganisatie die eerstelijnsverblijf bieden, kunnen de spoedeisende hulp ontlasten. Bovendien zorgen ze ervoor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, stelt Actiz.
ambulance.ravu.foto carina van aartsen.jpg
Foto: Carina van Aartsen

De brancheorganisatie reageert daarmee op meldingen dat de spoedeisende hulp dichtslibt doordat er steeds meer ouderen terecht komen. Doordat ze langer thuis blijven wonen, komen ze op de eerste hulp terecht als er een ongeluk gebeurt, als ze verward zijn of als hun mantelzorger overbelast is. Actiz geeft in de reactie aan het beeld te herkennen dat ‘de wens van ouderen om zo lang mogelijk thuis te wonen ook risico’s met zich meebrengt.’ Daardoor raken SEH’s overbelast en moeten ze soms hulp bieden waar ze eigenlijk niet voor zijn bedoeld.

Goedkoper dan SEH
De oplossing voor dit probleem ligt volgens Actiz in het eerstelijnsverblijf. ‘Veel zorgorganisaties bieden een tijdelijk opvang als het thuis (even)  niet meer gaat. Ouderen kunnen in een zorgorganisatie, bijvoorbeeld een verpleeghuis, herstellen en aansterken en krijgen daar goede, persoonlijke zorg’, schrijft Actiz in de reactie. Als ze zijn hersteld, kunnen de ouderen weer terug naar huis. Deze tussenvorm geeft de ouderen meer rust om te herstellen en is bovendien goedkoper dan verblijf in een ziekenhuis. Vanaf 2017 wordt eerstelijnsverblijf bovendien onderdeel van de Zvw. Daarom is het volgens de brancheorganisatie dé oplossing voor de dichtslibbende SEH’s.

Eerstelijnsverblijf op meer plekken
Vorig jaar maakten 26.000 cliënten gebruik van eerstelijnsverblijf, meldt Actiz. Dit moeten er nog meer worden, doordat er meer locaties moeten komen waar ouderen dicht bij huis eerstelijnsverblijf kunnen krijgen. Uit onderzoek van ICBS is gebleken dat eerstelijnsverblijf onnodige ziekenhuisopnamen voorkomt en ervoor zorgt dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. In de reactie doet Actiz een beroep op het ministerie van VWS en op zorgverzekeraars om hier de komende jaren genoeg budget voor vrij te maken.

Schippers liet eerder dit jaar weten de verblijfszorg in de eerste lijn te versterken. Ze ziet het verblijf als ‘smeerolie in het systeem’: als dit goed is geregeld stroomt alles beter door.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.