Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage ggz toch van tafel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
PvdA en VVD dienen deze week nog een motie in om de eigen bijdrage in de ggz te schrappen. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester in een interview met nu.nl
ggz tekent onderhandelaarsakkoord
Foto: Lex van Lieshout

PvdA en VVD dienen deze week nog een motie in om de eigen bijdrage in de ggz te schrappen. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester in een interview met nu.nl

Beide partijen willen samen met de zorgaanbieders naar een alternatief zoeken, zegt Bouwmeester. ‘Daar zitten immers de overschrijdingen.’

Doorschuiven

De uitvoeringskosten van de regeling zijn te hoog en bovendien zou de maatregel ‘psychische stoornissen stigmatiseren’, zegt Bouwmeester. Tegen de eigen bijdrage was veel verzet gerezen. De maatregel was bedoeld om doorschuiven van patiënten van de eerste lijn, waar al wel een eigen bijdrage geldt, naar de tweedelijns ggz te voorkomen.

Regeerakkoord

De eigen bijdrage voor langdurige ggz leek door de achterdeur te zijn afgevoerd, toen partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom in oktober een deelakkoord bekend maakten waarin de eigen bijdrage in de ggz niet meer voorkwam. Het VVD-PvdA kabinet zette vervolgens de eigen bijdrage toch weer in het regeerakkoord, weliswaar in afgeslankte vorm. Het kabinet wil een procentuele bijdrage voor zowel de eerstelijns als de tweedelijns ggz. Hierdoor zal de eigen bijdrage in de eerste lijn lager uitvallen, stelt het kabinet.

Bezuiniging

Met de maatregel was een bezuiniging gemoeid van dertig miljoen euro in 2014. In 2015 zal volgens een eerder genomen besluit een nieuw akkoord worden gesloten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.