Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eigen bijdrage is geen oplossing voor spoedzorg’

Het voorstel van minister Ab Klink van Volksgezondheid om een eigen bijdrage te vragen aan patiënten die zonder doorverwijzing van de huisarts een spoedeisende hulpafdeling bezoeken, wordt afgewezen door een aantal zorgverenigingen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) zijn tegen het plan. Ook de 24 per dag bereikbare SOS-artsen, die vanaf 1 januari 2010 een landelijk nummer willen lanceren voor zorgvragers, ziet het voorstel niet als de juiste oplossing. “Een belangrijke reden van de toeloop van mensen op de spoedeisende hulp is de moeizame bereikbaarheid van de huisarts”, meldt het bedrijf op zijn website. Ook de NVZ en de NPCF zien mogelijkheden in een betere bereikbaarheid van de huisartsenposten; niet in het wettelijk vastleggen van een eigen bijdrage.

Eigen bijdrage spoedeisende hulp

Klink zou volgens ingewijden een bijdrage van enkele tientallen euro’s willen vragen voor patiënten die rechtstreeks de spoedeisende hulp bezoeken. In bijna de helft van de gevallen lopen zij zelf het ziekenhuis binnen, wat het idee geeft dat deze groep ook geholpen kan worden door een huisarts. Spoedeisende hulp is prijziger dan een bezoek aan de huisarts en de minister moet flink bezuinigen om zijn begroting rond te krijgen. Overigens wil het ministerie van VWS niet bevestigen of ontkennen dat Klink dit voorstel werkelijk heeft gedaan. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Klink wil bezuinigen met bijdrage eerste hulp’

Orde boos op ministers Bos en Klink

Klink wil gat in WTZi dichten

Tergooiziekenhuis Hilversum behoudt eerste hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.