Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eigen bijdrage tweedelijns ggz van de baan

In een storm van moties is een groot aantal bezuinigingsplannen van demissionair minister Klink gisteren gesneuveld in de Tweede Kamer. Zo wordt geen eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz ingevoerd. Een aantal maatregelen gaat echter wel door, zoals het schrappen van de pil, de rollator en tandzorg voor 18- tot 22-jarigen uit het basispakket.
Eigen bijdrage tweedelijns ggz van de baan

Er werden in totaal twaalf moties aangenomen, waarvan een belangrijke motie de contracteerplicht in de AWBZ betreft. Klink wilde de plicht voor zorgkantoren om zorg af te nemen bij alle gecertificeerde AWBZ-instellingen afschaffen. SP-Kamerlid Renske Leijten zegt hierover: “Het opheffen van de contracteerplicht zou wat ons betreft een stelselwijziging zijn en het is niet aan een demissionair kabinet om zo’n wijziging door te voeren. Hierover waren onder andere de SGP en de PVV het met ons eens.”

Eigen bijdrage

Ook de motie van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen werd aangenomen. Deze motie houdt in dat er 170 miljoen euro wordt bespaard op de geneesmiddelen. In ruil voor dit geld ziet VWS voorlopig af van de invoer van de eigen bijdrage in de paramedische zorg. “Volgens VWS kan er echter met de geneesmiddelen hoogstens 150 miljoen euro bespaard worden”, zegt Leijten. “Dus de onderhandelingen hierover tussen Kamerleden en het ministerie zullen voorlopig nog doorgaan.”

Persoonsgebonden budget

Een groot deel van de moties, zes stuks, ging over het persoonsgebonden budget (pgb). Een motie van VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg werd aangenomen. Deze motie houdt in dat Klink moet onderzoeken hoe het pgb in de AWBZ ondergebracht kan worden. Het pgb is nu een op zichzelf staande regeling die niet verankerd is in de AWBZ. Het VVD ziet dat graag anders. Daarnaast zal Klink een motie uitvoeren waarmee hij cliënten die door de bevriezing van het pgb in een intramurale instelling terecht dreigen te komen, toch thuis zorg kan laten ontvangen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Moties in aantocht over pgb-stop

Eigen risico voor huisartsenzorg in keten was foutje van Klink

Kamer blokkeert eigen bijdrage paramedische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. betalen wij nog niet genoeg aan eigen bijdrage ik dacht het wel
    het is altijd makkelijk om van deze mensen die met de ziekte of gehandicapt of croniche ziekte zitten betalen die niet genoeg dat dacht ik toch van wel zij mogen wel in de onkosten vergoeding komen toch het zijn altijd de mensen die nooit ziek zijn of wat hebben je moet altijd zorgrn dat je er bij blijft van deze mensen moeten zelf maar eens ernstig ziek zijn of worden en dat dit flink geld gaat kosten nu dan moet je ze horen nou nou ik ben zelf rolstoel afhankelijk en altijd hart gewerkt en dan overkomt je dit moeilijk hoor maar goed het zij zo de4nk daar dan maar eens over na het zijn altijd de zelfde mensen die klagen maar onder tussen deze geldt ook voor minister klink.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.