Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eileen Hutton is hoogleraar verloskunde bij VUmc

Het VU medisch centrum heeft per 1 augustus een bijzonder hoogleraar midwifery science aangesteld, die onderzoek gaat doen naar het werk van verloskundigen. Eileen Hutton is de eerste verloskundige die in Nederland een leerstoel bezet.
Eileen Hutton is hoogleraar verloskunde bij VUmc

Professor Hutton zal zich voornamelijk richten op onderzoek naar de kwaliteit van de verloskundige zorg in Nederland. Naast haar leerstoel is zij wetenschappelijk docent en onderzoeker aan de McMaster University in Hamilton, Canada. Hutton: “De tijd is rijp voor structureel wetenschappelijk onderzoek naar het unieke Nederlandse verloskundige systeem. Onderzoek is belangrijk om de zorg voor vrouwen en baby’s rond zwangerschap en geboorte voortdurend te blijven verbeteren.”

Verloskundige

Hutton was jarenlang ook werkzaam als verloskundige. Het verloskundige systeem in Canada is vergelijkbaar met dat in Nederland, omdat het in de jaren ’90 is opgezet naar Nederlands model. In beide landen hebben laagrisicozwangeren de keuze uit een thuis- of ziekenhuisbevalling onder begeleiding van een verloskundige.

Kritiek

In Nederland zijn de afgelopen jaren kritische geluiden te horen over dit systeem, onder andere wat betreft de thuisbevalling. Omdat wetenschappelijke informatie veelal ontbreekt, wordt deze discussie vaak gevoerd op basis van emoties en belangen. Inmiddels heeft recent wetenschappelijk onderzoek naar thuisbevallen aangetoond dat dit net zo veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Meer onderzoek naar het Nederlandse verloskundige systeem kan laten zien waar werkelijke verbeteringen moeten worden gevonden. Inmiddels raakt ook de overheid steeds meer overtuigd van het belang van wetenschappelijk onderzoek. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Vandenbussche hoogleraar Verloskunde UMC St. Radboud

‘Samenwerking moet beter binnen verloskunde’

‘Aantal verloskundigen in ziekenhuizen neemt sterk toe’

Klink wil babysterfte tegengaan met cliëntvolgend dossier

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.