Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektronisch zorgdossier hospicezorg succesvol

Een speciaal elektronisch zorgdossier voor palliatieve zorg dat sinds vorig jaar gebruikt wordt door enkele hospices is volgens Zorgverzekeraars Nederland een groot succes. De voordelen zijn verbetering van de kwaliteit en veiligheid van de zorg, minder administratieve lasten en grotere efficiëntie.
portaal.jpg

Dianne Ket is Kwaliteitsadviseur en senior oncologieverpleegkundige bij academisch hospice Demeter in De Bilt en een van de pioniers van het elektronisch zorgdossier. Demeter is in juni vorig jaar als eerste hospice gestart met het elektronisch zorgdossier. ‘We hebben in ons hospice eerst gewerkt met een elektronisch systeem om de wachtlijst te beheren, maar dat ‘misbruikten’ we al snel als een soort elektronisch patiëntendossier.’ Dat was drie jaar geleden en nu is er, na diverse ontwikkelingen, een zorgdossier waar allerlei betrokkenen in en buiten het hospice mee werken. De basis voor het zorgdossier is voor alle hospices gelijk, maar hospices kunnen binnen het zorgdossier ook individuele aanpassingen aanbrengen. Vorig jaar zijn 7 hospices ermee gestart en dat aantal loopt langzaam maar zeker op.

Te dure EPD’s
‘De al bestaande elektronische patiëntendossiers (EPD’s) zijn niet geschikt voor hospices en onbetaalbaar voor de hospices waar gemiddeld 5 tot 10 patiënten verblijven. Onze werkwijze vraagt maatwerk. Zo komt de methodiek palliatief redeneren die iedereen in de hospicezorg gebruikt, daar niet in voor. Een ander voorbeeld: mensen in de palliatieve fase kunnen met het meetinstrument USD-4D onder meer aangeven hoe het gaat met bijvoorbeeld pijn, benauwdheid en angst. De daarbij behorende app is volledig geïntegreerd in het nieuwe zorgdossier.’ Naast de wens voor een op maat gemaakt zorgdossier zijn de digitale voordelen voor de hand liggend: iedereen kan op elk moment in het dossier, alles is leesbaar en je kunt informatie makkelijker terugvinden.

Verbeteringen
Die leesbaarheid lijkt iets kleins, maar dat is niet het geval. Corrieke Voerman, zorgcoördinator bij hospice De Regenboog in Nunspeet, licht dat toe met een voorbeeld: ‘Een huisarts typt zijn rapportage nu in het dossier, in plaats van dat je soms te maken hebt met een onduidelijk handschrift. Zelfs de telefoontjes van de apotheek zijn minder sinds wij werken met het elektronisch zorgdossier.’ Ket geeft nog een voorbeeld hoe de zorg veiliger en kwalitatief beter wordt: ‘Je bent minder afhankelijk van het mondeling aan elkaar overdragen. Als je patiënt bijvoorbeeld ’s nachts heel snel verslechtert bel je de dienstdoende arts die de patiënt vaak niet kent. Je vertelt nu kort wat er aan de hand is, de arts kan vervolgens even de gegevens nalezen in het dossier en na 10 minuten terugbellen. Bovendien kan hij zijn opdracht in het dossier intypen. Voorheen was de arts afhankelijk van wat de hospicemedewerker vertelde en daar moest hij het mee doen.’

Zorgpad
Kwaliteitswinst wordt ook behaald doordat via het elektronisch zorgdossier zorgverleners ondersteuning krijgen om te werken volgens de protocollen, afgesproken werkwijzen en dergelijke. Er is een veel gebruikt zorgpad voor de laatste drie dagen van iemands leven. Voerman heeft dat zogenoemde ‘zorgpad stervensfase’ geschikt gemaakt voor het elektronisch zorgdossier. ‘Dit zorgpad heeft tot doel dat de patiënt zoveel mogelijk comfort heeft. Een praktisch instrument met onder andere een observatielijst die elke zes uur wordt ingevuld. Ook administratie die niet meer nodig of passend is vervalt in het zorgpad.’

Dossier ZIS
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.