Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Els Borst ontvangt prijs NVVE

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Els Borst heeft vandaag de Paul van Eerde-Award gekregen, tijdens een symposium van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.
Els Borst ontvangt prijs NVVE

Aan de Award is ook een bedrag van 5000 euro verbonden. Deze jaarlijkse onderscheiding gaat naar een persoon of organisatie die veel voor het oplossen van de dementieproblematiek betekent of op dit gebied uitzonderlijke prestaties heeft verricht. De jury bestond uit Dick Swaab, Jeltje van Nieuwenhoven, Constance de Vries, Philip Scheltens en Govert van Eerde.

Dementie

Els Borst, voormalig minister van VWS, verdedigde in het parlementaire debat dat ook het lijden aan het vooruitzicht gevorderd dement te worden een reden kan zijn voor een verzoek om euthanasie te rechtvaardigen. De jury motiveert haar keuze als volgt: ‘Door de genuanceerde manier waarop zij dit gevoelige onderwerp aan de orde stelde, kweekte zij maatschappelijk en politiek begrip voor deze moeilijke kwestie en kreeg zij een Kamermeerderheid achter haar voorstel. Hoewel euthanasie bij beginnende dementie sindsdien wettelijk is toegestaan, zijn artsen zelden bereid op verzoek stervenshulp bij dementie te verlenen.’ Met de toekenning van de Paul van Eerde-Award prijzen zowel de jury als de leden van de NVVE de manier waarop Els Borst zich tot op de dag van vandaag blijft inzetten om een oplossing te vinden voor deze problematiek.

Paul van Eerde

De onderscheiding is genoemd naar Paul van Eerde, de hoofdpersoon in de documentaire Voor ik het vergeet… van regisseur Nan Rosens. Van Eerde was chemicus en wist, toen hij de diagnose dementie kreeg, meteen dat hij deze ziekte niet tot het einde wilde meemaken. Hij vond geen gehoor bij zijn arts, verzamelde zelf dodelijke medicijnen en stapte in overleg met zijn familie uit het leven, voordat hij diep dement zou worden. De prijs werd in 2010 voor het eerst uitgereikt aan de familie Van Eerde. Zij maakten op 17 februari dit jaar bekend dat zij het geldbedrag schenken aan het Alzheimercentrum van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Hier wordt een webportaal ontwikkeld met informatie over alzheimer, inclusief een onderdeel over euthanasie bij dementie.

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Els Borst krijgt Aletta Jacobs prijs

Els Borst stopt als voorzitter NFK

U kunt nog naar het Zorgvisie Thuiszorgcongres

De zorginkoop in de thuiszorg gaat op de schop! Wat er staat te gebeuren hoort u op 3 november a.s. tijdens het Zorgvisie Thuiszorgcongres ‘Op weg naar Outcome-indicatoren in de thuiszorg’. Zie voor info: www.reedbusinessevents.nl/gezondheidszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.