Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Energieverbruik Martini Ziekenhuis fors gedaald

Mark van Dorresteijn
Het Martini Ziekenhuis heeft een energiebesparing van 12,7 procent gehaald in 2011 ten opzichte van het jaar daarvoor. Het ziekenhuis had zich een besparing van 10 procent ten doel gesteld.
Energieverbruik Martini Ziekenhuis fors gedaald

De grootste besparing zat in het gasverbruik: 17,3 procent. Het elektriciteitsverbruik daalde met 11,7 procent en het waterverbruik met 9,2 procent. Voor de CO2-uitstoot betekent dit een reductie van 1.594 ton, oftewel 13,4 procent.

Maatregelen

Diverse maatregelen liggen ten grondslag aan het resultaat. Zo is onder meer de klimaatbeheersing van het gebouw verbeterd door aanpassingen in de luchtbehandeling, zijn de roltrappen ’s avonds na het bezoekuur uitgezet, zijn de kruipruimten en plafonds beter afgesloten en is de warmteterugwinning geoptimaliseerd.

Green Building Monitor

Het Martini Ziekenhuis beschikt sinds 2011 over een Green Building Monitor. Dit energiemonitoring en -controlesysteem biedt tot op het uur nauwkeurige informatie over het verbruik van onder andere water en stroom. Waar voorheen het energieverbruik pas na een maand inzichtelijk was, kan nu meteen worden bijgestuurd als ergens een probleem is met bijvoorbeeld een pomp of een installatie.

Groene stroom

Ook voor 2012 ziet de raad van bestuur nog voldoende besparingsmogelijkheden. De doelstelling voor dit jaar is 7 procent reductie van het energieverbruik. Bovendien stapt het ziekenhuis over op groene stroom. Verder is duurzaamheid een ambitie die het ziekenhuis de komende jaren op meer fronten gaat uitwerken.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Martini Ziekenhuis )

2 REACTIES

  1. Goed voorbeeld doet goed volgen. Een goed voorbeeld dat het na enige inspanningen goed mogelijk is om OOK in de Zorg Milieubewust te kunnen werken met een flinkje Energiebesparing en Duurzaam te kunnen en blijven werken.Gefeleficiteerd RvB met uw resultaat en nu volhouden.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.