Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enschede gaat door met Buurtzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Buurtzorg Nederland mag van de gemeente Enschede de medewerkers en cliënten van TSN overnemen. Wethouder Jurgen van Houdt heeft andere zorgaanbieders uitgenodigd plannen voor vernieuwing in te dienen.
Wethouder Enschede_JurgenvanHoudt.jpg
Wethouder Jurgen van Houdt van Enschede.

Buurtzorg heeft aan de bewindvoerders van TSN later weten akkoord te gaan met het voorstel van Enschede over de ondersteuning huishouden. Dit betekent dat 800 Enschedese cliënten hun zorg, 200 werknemers hun baan en de cliënten hun vaste hulp behouden. Eind april zal Buurtzorg onder de naam Stichting Familiehulp het contract van TSN in Enschede overnemen. Alle betrokken cliënten in Enschede krijgen volgende week een brief met meer informatie.

Wethouder Jurgen van Houdt: behoud banen
Wethouder Jurgen van Houdt van Enschede is tevreden over de oplossing. ‘Ik ben ontzettend blij en dankbaar met het akkoord. Dit is de beste oplossing voor alle betrokkenen. De werkgelegenheid blijft behouden, evenals de koppeling tussen hulp en cliënt. Mijn doelstelling is altijd de zorgcontinuering, zowel op zorg- als werkgelegenheidsgebied, van onze inwoners geweest. In dat kader biedt het voorstel van Buurtzorg de door ons gewenste harde garanties. Deze oplossing zorgt voor een soepele overgang voor cliënten en medewerkers. Ik ga graag snel in gesprek met Buurtzorg en de andere 21 gecontracteerde aanbieders om te kijken hoe we de huishoudelijke ondersteuning kunnen vernieuwen.’

Kort geding BTN
Brancheorganisatie BTN heeft Enschede vorige week met een kort geding gedreigd als de deal met Buurtzorg doorgaat. BTN vindt dat Buurtzorg bevoordeeld wordt met een subsidie van 130.000 euro. Een woordvoerder van de gemeente Enschede laat weten dat dit onjuist is. ‘Enschede vindt het plan van Buurtzorg goed, maar die subsidie krijgt Buurtzorg alleen als de thuiszorgorganisatie met vernieuwingsplannen komt. Ook andere thuiszorgaanbieders nodigen we uit voor een gesprek over innovatie.’

Congres Invulling van de Zorgtransitie
Zorgvisie organiseert op 21 april het congres Invulling van de Zorgtransitie over de transitie van de langdurende zorg. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen invalshoek tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning dichtbij huis. Hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets zal ingaan op wat deze veranderingen betekenen voor het leveren van liefdevolle zorg. Tim Robbe spreekt over fatsoenlijke zorginkoop en Peteke Feijten (SCP) over traditionele en progressieve gemeenten. Wethouder Jeroen Olthof van Zaanstad doet mee aan de paneldiscussie.
Lees meer >>

Transformatiebudget: 1 miljoen euro
De gemeente Enschede stelt een transformatiebudget van in totaal één miljoen euro beschikbaar om zorgaanbieders te stimuleren nieuwe ondersteuningsconcepten te ontwikkelen. Dat geld komt uit de stimuleringsregeling die staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in het leven heeft geroepen. Doel is om te werken aan reguliere banen- of zoveel mogelijk baanbehoud- binnen de thuisondersteuning. Bij de inrichting van dit budget nodigt Enschede alle gecontracteerde aanbieders die ondersteuning in het huishouden leveren uit om met plannen tot vernieuwing te komen.

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.