Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EPD-expert: ‘Gros EPD’s krijgt mager zesje’

Mario Gibbels
“Het gros van de EPD’s in de markt krijgt van mij niet meer dan een mager zesje, vooral vanwege de datakerkhoven die kunnen ontstaan.” Dat stelt William Goossen, lector van het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg aan Hogeschool Windesheim.

Goossen heeft zichzelf in zijn functie als lector ten doel gesteld in kaart te brengen wat een EPD oplevert. “Wij willen voor de patiënten, de zorgverleners en de zorgmarkt in het algemeen duidelijk maken wat een EPD oplevert. We zullen met meetwaarden moeten komen om de kosten en opbrengsten in kaart te brengen.”

Mager zesje

Als Goossen kijkt naar de prestaties van grote EPD’s in de markt wil hij deze niet meer geven dan een mager zesje. “Kijk, de user interfaces van die EPD’s zien er prachtig uit. Het grote risico zit hem achter die interfaces. Al die systemen lenen zich er uitstekend voor om een datakerkhof te worden.

Oplossing: standaardisatie

Standaardisatie is daar volgens Goossen de oplossing voor. En daar ligt volgens hem een taak voor de industrie. “Dat er kans is op grote rompslomp met onuitwisselbare data moet al tijdens het verkoopverhaal door de industrie duidelijk gemaakt worden. Anders zijn ze bezig met pure volksverlakkerij.”

Zelf EPD bouwen

Zelfgebouwde EPD’s krijgen van hem echter een dikke zeven voor de functionaliteit. “Maar het onderhoud en beheer is juist bij de grote spelers in de markt beter geregeld. Houd je het als ziekenhuis namelijk vol om elke vier jaar een systeem te vernieuwen? En daar steeds weer geld en mensen die toch al druk zijn voor vrij te maken?”

Persoonlijke EPD’s

De persoonlijke EPD’s van onder andere Google en Microsoft mogen nog niet gezien worden als vervanging van het landelijk EPD. “Dat zou een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Systemen als die van Google kunnen niet overweg met gestandaardiseerde gegevens.” (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.