Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Epd officieel verworpen in senaat

De Eerste Kamer heeft vandaag definitief tegen de invoering van het landelijke elektronische patiëntendossier (EPD's) gestemd. De EPD's blijven nu regionaal, maar daar kleven nadelen aan. Dat zegt beleidsmedewerker Marcel Heldoorn van patiëntenorganisatie NPCF op het ANP.
Epd officieel verworpen in senaat

Zestig procent van de Nederlanders heeft al een EPD dat opgenomen is in een regionaal uitwisselingssysteem. Huisartsen, apothekers rn specialisten binnen een bepaalde regio kunnen elektronisch informatie over patiënten en medicijngebruik met elkaar uitwisselen.

“Een nadeel van het huidige regionale systeem is dat de grenzen van de ongeveer zestig EPD-regio’s onduidelijk zijn”, zegt Heldoorn, “Het kan zo zijn dat een patiënt een huisartsenpost bezoekt in de stad of medicijnen haalt op zijn werk die niet in dezelfde regio vallen. Deze informatie is dan niet te zien in zijn EPD.”

Privacy

Ook wordt de privacy in het regionale systeem niet voldoende bewaakt. “Wettelijk moeten zorginstellingen toestemming vragen aan de patiënt om hun persoonlijke gegevens in een EPD om te zetten,” zegt Heldoorn, “Dit wordt nog niet altijd gedaan. Daarbij is het vaak lastig voor de patiënt hun dossier in te zien. Ze moeten daar apart een afspraak voor maken of krijgen alleen gedeeltelijk toegang tot de informatie.” Heldoorn: “Het voordeel van de elektronische dossiers is dat informatie snel en overzichtelijk kan worden uitgewisseld. Voorheen belden artsen de informatie aan elkaar door.” (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Patiënt1 biedt alternatief EPD

CBP wil spoedwet voor regionale EPD’s

Eerste Kamer stemt op 5 aptil over EPD

Een streep door het EPD

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

1 REACTIE

  1. Kunnen we het nog gekker maken. In tijden van flinke bezuinigen wordt na jaren van ontwikkeling en vele miljoenen armer het EPD geschrapt vanwege onder meer privacy gevoeligheid. Zijn wij dan niet in staat om na die vele miljoenen een applicatie te bouwen die redelijk safe is. 100% zekerheid zul je nooit krijgen want er zal altijd een enthousiasteling zijn die uit verveling iets probeert te kraken. Mijn motto zou dan ook zijn “zorg voor een bijna 100% safe applicatie en bouw het risico in dat je geen 100% zekerheid hebt”. Ga je voor het laatste dan voorspel ik dat de EPD er nooit zal komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.