Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

EPD-scan moet zorgen voor nauwkeurige registratie

Mark van Dorresteijn
Het Nivel, het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) en onderzoeksinstituut IQ Healthcare hebben een EPD-scan ontwikkeld. Hiermee kunnen huisartsen hun patiëntendossiers doorlichten.
EPD-scan moet zorgen voor nauwkeurige registratie

De EPD-scan is gebaseerd op NHG-richtlijnen voor dossiervorming en gegevensuitwisseling met de huisartsenpost. Zo omvat de scan onder meer indicatoren voor de volledigheid van de diagnosecodering, het werken met ziekte-episodes, actualiteit van het medicatiedossier en medicatieveiligheid. Momenteel wordt in Twente een proef gedaan om te kijken in hoeverre de EPD-scan bijdraagt aan verbetering.

Dossiers vaak niet op orde


Vorig najaar bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een rapport uit over ICT in de zorg. Medische dossiers blijken vaak niet op orde zijn, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het medicatiedossier is bijvoorbeeld niet altijd volledig en up-to-date, diagnoses zijn niet altijd op een standaardmanier vastgelegd of allergieën voor geneesmiddelen blijken niet geregistreerd te worden. De EPD-scan moet er nu voor zorgen dat de dossiervoering verbetert.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk )

1 REACTIE

  1. Dat is een probleem: alles kan wel aan elkaar geknoopt worden maar dan worden onvolledige gegevens aan elkaar geknoopt. EPD’s zijn op zich niet het probleem, de mensen die de gegevens beheren, er wel of niet inzetten, daar komt het op aan. Onderzoek in de VS geven wat dat betreft niet veel geruststellende gedachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.