Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC scoort best op corporate governance

Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam scoort het beste in het corporate governance onderzoek onder zorginstellingen dat Ernst & Young vandaag publiceert. Op de tweede plaats staat Ziekenhuis St. Jansdal uit Harderwijk.

Ernst & Young verricht sinds 2002 onderzoek naar de kwaliteit van de jaarverslagen van ziekenhuizen en overige zorginstellingen. Ruim 142 jaardocumenten over 2007 zijn beoordeeld. Gekeken is naar de informatie over kwaliteit, patiëntveiligheid, financiën en corporate governance in het jaardocument. Uit het onderzoek blijkt dat het kwaliteitsniveau van de verslaggeving nog steeds toeneemt.

Ziekenhuizen scoren goed

Naast het Erasmus Medisch Centrum scoren alle andere universitaire ziekenhuizen hoog. De hele ziekenhuissector behaalt gemiddeld een hogere score dan instellingen van andere zorgsectoren. Ziekenhuizen zijn blijkbaar gewend om transparant te zijn in hun verantwoording. Instellingen in de gehandicaptenzorg scoren het laagst.

Negatief resultaat

De helft van de instellingen met de laagste governance scores zijn verliesgevend, blijkt uit het onderzoek van Ernst & Young. Vier van de tien instellingen met de laagste scores hebben een groot negatief resultaat in 2007 door operationele verliezen en/of reorganisatiekosten.

Kwaliteit jaardocumenten

In 2006 scoorde negentien procent van de zorginstellingen een onvoldoende voor de kwaliteit van hun jaardocument naar het oordeel van Ernst & Young. Zes zorginstellingen kregen een score lager dan 4. Voor de jaardocumenten over 2007 scoort geen enkele zorginstelling lager dan een 4 en scoort nog dertien procent een onvoldoende. Het aantal ‘overige zorginstellingen’ met een score hoger dan 7 is toegenomen van dertien naar twintig op een totale onderzoekspopulatie van 61. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Toezichthouder verantwoordt zich te weinig

Bussemaker bezig met nieuwe governance code zorg

Bestuurders moeten eerder voor de Ondernemingskamer worden gesleept

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.