Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Erbudak: ‘Controles grieppoli wel gedekt’

Ziekenhuisbestuurder Aysel Erbudak zegt dat de controles op Mexicaanse griep die medewerkers in de grieppoli van het Slotervaartziekenhuis uitvoeren, wel degelijk onder de verzekerde zorg vallen. Vorige week maakte Zorgverzekeraars Nederland (ZN) nog bekend dat verzekeraars de handelingen die het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in de grieppoli uitvoert niet zullen vergoeden.

Volgens Erbudak staat in geen enkele polisvoorwaarde van zorgverzekeraars dat de Mexicaanse griep een uitgesloten ziekte is. “Het is een variant van de Spaanse griep. Een ziekte die gewoon onder de polis valt. Daarom is het onzin dat ZN beweert dat verzekeraars de controles in de grieppoli niet hoeven te vergoeden. Wij gaan er dan ook gewoon vanuit dat al de controles gedekt zijn.”

Controles Slotervaartziekenhuis

In de kleine week dat de grieppoli open is, zijn volgens de bestuurder al een paar honderd controles uitgevoerd. ZN zei vorige week in reactie op de opening van de kliniek dat controles alleen gedekt zijn indien burgers door de huisarts zijn doorverwezen. De door het RIVM vastgestelde richtlijn stelt dat burgers bij een vermoeden van griep in eerste instantie naar de huisarts moeten bellen. Het is volgens de koepel van verzekeraars niet de bedoeling dat mensen met een vermoeden van griep op eigen houtje naar het ziekenhuis gaan. “Een groot deel van de mensen bij ons in de poli heeft overigens wel degelijk een doorverwijzing van de huisarts ”, zegt Erbudak. “Of zijn door een GGD doorverwezen. Daarbij is die gouden richtlijn van het RIVM discutabel.” Erbudak stelt dat het vreemd is dat mensen die vermoeden de griep te hebben zich niet mogen laten controleren zonder doorverwijzing. “Na zo’n telefoontje met de huisarts krijgen mensen veelal te horen dat zij thuis moeten uitzieken. Maar wat gebeurt er als iemand in feite een longontsteking heeft en denkt de griep te hebben? Die blijft thuis met een longontsteking en dat is gevaarlijk.”

Besmettingsgevaar Slotervaartziekenhuis

De kritiek van ZN dat door de poli van het Slotervaart het besmettingsgevaar alleen maar toeneemt en onnodige paniek veroorzaakt wordt, werpt Erbudak verre van zich af. “De poli is compleet apart van het ziekenhuis en iedereen krijgt maskertjes. Reguliere ziekenhuisbezoekers lopen hierdoor geen gevaar en mensen binnen de poli steken elkaar ook niet aan. Wat betreft paniek zaaien, kun je je afvragen wie daarmee begonnen is.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Controles grieppoli Slotervaart niet gedekt

Waterlandziekenhuis scheidt grieppatiënten

Geen algehele vaccinatie tegen Mexicaanse griep

Online vechten tegen H1N1

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.