Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ernst Kuipers heeft ‘veel meer samenwerking’ voor ogen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Frits Baltesen
Redacteur Skipr, Zorgvisie en Qruxx.
In de drie jaar dat hij minister mag zijn, wil Kuipers de beweging naar veel meer samenwerking in gang zetten. Daarbij ontkomen ziekenhuizen niet aan concentratie.
Minister Ernst Kuipers
foto: Paul Tolenaar
Premium

‘Het manco van ons zorgstelsel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Traumacentra:
   <>

   Commentaar: Het is onduidelijk wat de minister precies bedoelt met traumapatiënten. Zijn dat traumapatiënten met ISS (index Severity score) > 16 of niet ?
   Voor een leek klinkt twee op de drie traumapatiënten niet direct komt in traumacentrum zorgelijk maar zonder evidente cijfers over ISS score is deze conclusie misleidend.
   Het zou ook niet de bedoeling zijn dat elk ongevalletje naar een traumacentrum moet vervoert worden . Zo kun je een traumacentrum vervuilen en de expertise van zorgverleners omlaag zal gaan volgens het principe van de minister wanneer je minder routinier bent.
   Nogmaals wil ik de minister naar de 10 th Ed. van ATLS (Advanced trauma Life support) pagina 5 verwijzen . Daar staat duidelijk welke patiënt met welk type letsel naar welk SEH level moet vervoert worden. Onze zorgprofessionals doen niet anders dan dat tijdens hun triage . Dit zijn internationale richtlijnen.
   Il faut rende à Cesar ce qui appartient à César et ne chercher pas midi à quatorze heures!

   Een andere factor die ook een zekere rol speelt in een bepaalde centra dat ze de norm 90 procent niet kunnen halen is dat Nederland over veilige wegen , goed geoutilleerde auto’s beschikt en het gedrag van de mens ook beter is . Wij hebben geen zuid Afrikaanse of Amerikaanse toestand waar het verkeersongeluk en geweldsmisdrijven (steek- en slagverwonding of schotverwondingen) aan de orde van de dag zijn.
   Voor de minister zijn twee opties: de norm van 90 % aanpassen of het aantal traumacentra verminderen . Beide opties simultaan hanteren is een illusie!

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.