De oorspronkelijke richtlijn van de Europese Commissie was zo ontworpen dat alle patiënten het recht zouden krijgen om in de 27 lidstaten van de Europese Unie de nodige zorg te ontvangen. Dit tegen dezelfde voorwaarden als in hun eigen land. Het Parlement besloot anders en beperkte dit vrije verkeer van Europese patiënten.
Aanloop buitenlandse patiënten
Een groot aantal Europarlementariërs was bang dat zorgverleners de aanloop van buitenlandse patiënten niet kunnen verwerken als de oorspronkelijke richtlijn was aangenomen. Verder bestond de vrees dat zorgverzekeraars extra kosten zouden krijgen. Volgens de gewijzigde richtlijn hebben patiënten wel het recht om te kiezen voor grensoverschrijdende zorg, maar kunnen de lidstaten een systeem bedenken om op voorhand toestemming te eisen.
Hof van Justitie
Ria Oomen-Ruijten, Europarlementariër voor het CDA, is tevreden met de nieuwe regels. “De richtlijn is perfect nieuws, zeker voor patiënten in de grensregio’s van de EU en voor mensen met zeldzame ziekten of zij die met wachtlijsten worden geconfronteerd. De wetgeving is te danken aan dappere burgers die naar het Europese Hof van Justitie zijn gestapt om voor zorg over de grens te kiezen, omdat de eigen lidstaat hen in de steek liet. Het Hof van justitie heeft hen daarbij ondersteund door te wijzen op het hoge niveau van gezondheid waarop elke Europeaan recht heeft.” Ook de VVD-fractie stemde voor de richtlijn; de SP was tegen. De PvdA twijfelde en onthield zich van de stemming.
Zorg in grensregio’s
Van Oomen heeft de richtlijn voorzien van amendementen waardoor het nu ook mogelijk is om proefgebieden te ontwikkelen voor grensoverschrijdende zorg. De Europarlementariër noemt de provincie Limburg als proeftuin. Door de unieke ligging en de samenwerking tussen de universitaire ziekenhuizen van Maastricht en Aachen zou deze regio in aanmerking komen voor een Europees stimuleringsfonds. De regio zelf is een voorstander van dit plan. (Zorgvisie – Nico van Wijk)
Lees ook:
Grensoverschrijdende zorg in Aalten
Parlementariër wil in heel Europa beste zorg
Nederlandse artsen het gelukkigst van Europa