Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment snellere indicatiestelling langdurige zorg verlengd

Bert Bukman
Een door het ministerie van VWS opgezet experiment met indicatiestelling door het CIZ wordt voortgezet. Dit meldt vertrekkend staatssecretaris Martin van Rijn aan de Tweede Kamer.
Indicatiestelling
Onvoldoende herkenning en verkeerde inschatting door professionals is een van de knelpunten uit het IBO-rapport.

Het experiment maakt deel uit van het programma Waardigheid en Trots voor een betere verpleeghuiszorg. In dit programma hebben zestien instellingen de mogelijkheid gekregen om te werken met een nieuwe vorm van indicatiestelling, aldus Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Het experiment is als volgt opgezet: zorgverleners brengen de zorgvraag van de cliënt in kaart en stellen daarna een onderbouwd advies op. Het CIZ toetst vervolgens ieder advies op basis van een door de zorgaanbieders ingevuld format en neemt hierop een besluit. Deze werkwijze bouwt voort op de ervaringen die zijn opgedaan in het experiment regelarme instellingen (ERAI). Het proces van indicatiestelling wordt op deze manier aanzienlijk versneld. Een indicatiebesluit kan in twee dagen worden afgegeven.

Zestig procent

Het CIZ heeft in een steekproef 186 dossiers onderzocht. Uit dit dossieronderzoek blijkt onder meer dat in zestig procent van de gevallen het best passende zorgprofiel is gekozen. Dit cijfer is weliswaar voor verbetering vatbaar, aldus Van Rijn, maar het biedt toch voldoende grond om nog een jaar lang verder te experimenteren. ‘Zo kunnen het CIZ en aanbieders verder van elkaar leren en kan de kwaliteit van deze besluiten worden verhoogd.’

Over enkele weken verwacht Van Rijn een eindevaluatie van onderzoeksbureau Berenschot. ‘Ik laat het aan het nieuwe kabinet om op basis daarvan een besluit te nemen over het al dan niet meer structureel vormgeven van deze werkwijze.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.