Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Explosieve stijging huishoudelijke zorg

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - De huishoudelijke verzorging is de eerste zes maanden van het jaar explosief gestegen. Gemeenten vrezen dat ze daardoor niet genoeg geld krijgen om de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit te voeren.
Explosieve stijging huishoudelijke zorg

De huishoudelijke verzorging is de eerste zes maanden van dit jaar explosief gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Administratiekantoor (CAK). De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dringt in een mail aan de Tweede Kamer aan op “een snelle en structurele oplossing voor dit budgettaire drama”.

Stijging ruim 15 procent

In 120 gemeenten lag het aantal uren huishoudelijke verzorging in de eerste zes maanden van 2006 meer dan vijftien procent hoger dan in 2005, blijkt uit een VNG-analyse van de CAK-gegevens. In twintig gemeenten was er sprake van een toename van ruim vijftig procent, in vijf gemeenten zelfs meer dan honderd procent.

Hogere uitvoeringskosten WMO

Gemeenten worden door de sterke stijging geconfronteerd met veel hogere kosten voor de uitvoering van de WMO. Omdat het budget dat gemeenten krijgen voor de uitvoering is gebaseerd op 2005, vrezen gemeenten niet genoeg geld te hebben voor de uitvoering van de WMO.

Ross doet onderzoek

Ross weigert echter op voorhand extra geld beschikbaar te stellen. Ze houdt vast aan de afspraken met de VNG en gaat er vanuit dat gemeenten voldoende budget hebben, laat ze de Tweede Kamer per brief weten. Wel laat ze onderzoeken waarom de huishoudelijke verzorging zo explosief is toegenomen. De resultaten verwacht ze in maart rond te hebben.

Geen meerkosten

De VNG heeft vertrouwen in een goede afloop, laat WMO-projectleider Jetty Voermans weten na bestuurlijk overleg met VWS. “Ross heeft toegezegd dat gemeenten niet hoeven op te draaien voor meerkosten.”

ZN: niet alarmerend

Zorgverzekeraars Nederland vindt de CAK-cijfers niet alarmerend. “We weten al langer dat thuiszorgorganisaties dit jaar acht procent meer huishoudelijke zorg leveren, terwijl het aantal klanten niet is toegenomen”, stelt Jan Coolen, ZN-coördinator AWBZ. “Bepalend voor het budget voor gemeenten is echter of het aantal mensen toeneemt en of de zorgzwaarte is toegenomen. Dat moet nog worden onderzocht.”

‘AWBZ-tekorten niet afwentelen op gemeenten’

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg vermoedt dat thuiszorgorganisaties huishoudelijke zorg leveren waar burgers zijn geïndiceerd voor activerende en ondersteunende begeleiding. “Als dat zo is, dan worden de tekorten uit de AWBZ afgewenteld op gemeenten.” Van Miltenburg stelt dat een kamermeerderheid dat niet wil.

WMO-overleg

Op dinsdag 31 oktober heeft de Tweede Kamer overleg met Ross over de WMO. De resultaten daarvan waren bij het ter perse gaan van deze nieuwsbrief nog niet bekend. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ross: geen extra geld voor WMO

Grote steden willen meer geld voor WMO

Gemeenten: te weinig geld voor WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.