Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Farmacie sponsort zorg met 51 miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal farmaceutische bedrijven dat financiële relaties met zorgaanbieders heeft gemeld, wordt met het jaar groter. Vorig jaar zijn ruim 14.000 sponsorcontracten gemeld tussen zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en bedrijven.
geld.medicijnen.fotolia.jpg
Fotolia

Het aantal gemelde contracten is met ruim 70 procent gestegen.Dit blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg. 

Farmacie
In het register zijn over 2015 gecontracteerde relaties opgenomen van ongeveer 3.800 artsen, 1.100 instellingen en samenwerkingsverbanden van zorgaanbieders en circa vijftig patiëntenorganisaties. In totaal ontvingen zij een bedrag van 51,6 miljoen euro. Tachtig procent van dit bedrag ging naar zorginstellingen of samenwerkingsverbanden van zorgaanbieders. Ruim 2,2 miljoen euro betreft relaties met patiëntenorganisaties. Individuele zorgaanbieders kregen in totaal 8,6 miljoen euro. 

Nascholing
Omdat sinds vorig jaar ook betaalde onkostenvergoeding bij dienstverlening en bijdragen voor de deelname aan nascholing zijn gemeld, zijn de vergoedingen aan individuele zorgaanbieders meer dan verdubbeld. De gemiddelde waarde van de samenwerking tussen bedrijven en instellingen bedraagt ruim 38.000 euro. Het gemiddelde bedrag van de relatie tussen bedrijven en individuele zorgaanbieders is 2.250 euro, dat is iets lager dan in 2014 en 2013.

Transparantieregister Zorg
Het Transparantieregister Zorg geeft inzicht in betaalde samenwerkingen tussen zorgaanbieders,  wetenschappelijke verenigingen en patiëntenorganisaties met leveranciers van geneesmiddelen en implantaten in de cardiologie en orthopedie. Voorbeelden van betaalde samenwerkingen zijn het verrichten van consultancy diensten, deelname aan een adviesraad, optreden als spreker, schrijven van een wetenschappelijk artikel of een bijdrage voor de deelname aan medische of verpleegkundige nascholing. Ook door bedrijven gesponsorde projecten en wetenschappelijke bijeenkomsten voor nascholing zijn in het register opgenomen.

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.