Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Feetb@ck’ helpt bij herstel botbreuken

Mark van Dorresteijn
Het UMC Utrecht start een onderzoek naar ‘Feetb@ck’, een slim zooltje voor mensen met een gebroken been. Het zooltje bevat elektronische meetapparatuur en vertelt patiënten hoe ze hun been belasten. Dit moet de revalidatie versnellen.
‘Feetb@ck’ helpt bij herstel botbreuken

Mensen met een gebroken been moeten het bot zo snel mogelijk weer belasten. Maar de belasting is moeilijk in te schatten. Revalidatiearts Herman Holtslag en traumachirurg Taco Blokhuis bedachten daarom een slim zooltje. Sensoren in het zooltje meten de kracht die de drager op zijn hiel zet. Het belastingspatroon wordt draadloos naar de draagbare ontvanger en een server gestuurd. Met die informatie kunnen patiënten hun been beter belasten en herstellen ze sneller.

Enorme kostenbesparing

Bij vijftien patiënten met een gebroken been, enkel of voet is het UMC Utrecht onlangs een onderzoek gestart met het eerste prototype. Het onderzoek moet gegevens opleveren over de juiste belastingsnorm. Holtslag: “Zelfs heel complexe breuken kunnen goed en snel genezen, als je ze maar belast. We willen de zool ook testen bij ouderen. Per jaar breken meer dan 15.000 ouderen een heup. Wij denken dat het deel dat wél naar huis teruggaat, veel groter kan zijn. Dat zou een enorme kostenbesparing zijn.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

PGGM stopt 10 miljoen in fonds voor zorginnovaties

‘Implementeer innovaties sneller in ouderenzorg’

Zorginnovatieplatform wordt stopgezet