Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Financiële onrust bedreigt spoedpost Leiden

Mark van Dorresteijn
De huisartsenpost in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dreigt de poorten te sluiten. De huisartsen liggen overhoop met de Nederlandse Zorgautoriteit over het uurtarief.
Financiële onrust bedreigt spoedpost Leiden

Het project in het LUMC waarbij zelfverwijzers niet meer bij de spoedeisende hulp terechtkomen, maar worden opgevangen door de huisartsen in een spoedpost, is succesvol. In 2009 werden tienduizend patiënten opgevangen door huisartsen. Dit leverde een besparing van circa 1,75 miljoen euro op, zo meldt de NOS.

Tarief te laag

Om de post in de lucht te houden, zijn er huisartsen nodig die avond-, nacht- en weekenddiensten willen draaien. Zij doen dit tegen het, naar eigen zeggen, marktconforme tarief van honderd euro per uur. Het bedrag dat de NZa biedt, komt neer op 65 euro per uur, maar dat vinden de huisartsen te laag. Doordat de huisartsen toch het hogere bedrag krijgen, begaan zij een economisch delict. Het is namelijk niet toegestaan om meer te vragen of meer te betalen dan het NZa-tarief.

‘Meerdere constructies mogelijk’

Op dit moment wordt de situatie in Leiden gedoogd, laat NZa-woordvoerder Annemiek van der Laan weten. “We zijn nu samen met VWS op zoek naar een oplossing. Het standaardtarief van vijftig euro hebben we al verhoogd naar 65 euro. Het is dus nog maar de vraag of het bedrag nogmaals verhoogd moet worden. We zien dat deze vorm van samenwerking goed is en veel geld bespaart. We denken echter niet dat het ophogen van het bedrag de oplossing is. Er zijn meerdere constructies mogelijk en daarover zijn we nu in gesprek met het ministerie.”

Centrale Huisartsendienst Nijmegen

Eerder maakte de Centrale Huisartsendienst Nijmegen (CHN) bezwaar bij de NZa tegen de financiering van door de dienst geleverde acute zorg. De Nijmeegse huisartsen willen eveneens meer beloning voor de zorg die zij overnemen van de spoedeisende hulp van het Maasziekenhuis. In 2008 vroeg de CHN een betaaltitel aan bij de NZa om waarnemers van de spoedposten tachtig euro per uur te kunnen betalen. De NZa wees dit verzoek af en wees op het maximumtarief van 65 euro. De huisartsencoöperatie diende daarop een bezwaar in bij de zorgautoriteit. De NZa laat vandaag weten nog niets over de zaak te kunnen zeggen omdat de zaak nog loopt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Zelfverwijzers opvangen met spoedpost in ziekenhuis’

Spoedposten verkorten wachttijd acute zorg

Huisartsenpost in beroep om tarief

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. @Geert [Zeker niet als je er twintig jaar voor gestudeerd hebt, overdag ook nog een praktijk draait, en telkens ten onrechte door overheid en media in het verdomhoekje gezet wordt, of als graaier.] En @ Alex [een elektricien of een loodgieter laat voorrijden betaal je al voorrijkosten a €65]
  Kijk dat bedoel ik nou als ik het heb over arrogantie…..20 jaar gestudeerd, overdag ook nog werken en het (ach toch ) weggezet worden in het verdommehoekje…. En dan ook nog denigrerend praten over Indiase artsen, die net zo goed zieke mensen behandelen (zie artsen bestand UK, niks mis met Indiase artsen, alleen zijn die in India hard nodig!
  Ja, heren, alles is relatief. Wel eens bedacht dat een 45 jarige elektricien, al, waarschijnlijk al 8 jaar langer bijgedragen heeft aan de staatskas en dus uw studiefinanciering…. en dat 20 jaar studeren klinklare larie is, je beroepsinformatie bijhouden is iets anders en dat doet die elektricien ook, die is van de zekering met lood ook overgeschakeld naar alles elektronisch. Mensenlevens redden doet de monteur ook. Schei nou toch eens uit met dat gezeur, werk voor een normaal loon en als je dat niet wilt, kun je je misschien om laten scholen tot loodgieter, (2xper week naar de disco???). Bovendien kan Alex beter eerst een leren om met de spellingscorrector op zijn pc om te gaan………vast geen 20 jaar gestudeerd!
  Het houdt nooit op…sommige artsen eisen meer en meer en meer en hebben steeds meer verpleegkundigen en assistentes die de triage voor hen doen, ook op de huisartsenpost. Kortom door hogere uurlonen te eisen, halen ze loon weg bij anderen. Het in je zak steken wat je eigenlijk niet toekomt heet graaien!
  En het is een schande dat dit telkens weer afgewenteld wordt op de patiëntenzorg.

 2. Lees alle reacties
 3. alex jij hebt helemaal gelijk het is niet graaien van wat men daar zegt je betaald overal veel geld daarom vindt ik het terecht dat zij deze geld best wel mogen hebben daar sta ik helemaal achter en nel jij weet niet waar je over praat ik sta achter alex bovendien het is naar mijn mening nog bruto ook dus wat blijft er dan over minder als de helft dus mensen hou op met zeuren

 4. Als je een electricien of een loodgieter laat vorijden betaal je al voorrijkosten a €65, ga je naar de garage voor je auto, betaal je al gauw aan arbeisloon, tussen de 55 en de 72 euro ex. BTW. Hoezo graaien? Die artsen hebben zo lang moeten studern dat zij pas tegen hun 28e gaan werken, terwijl voorgenoemde werklui al op hun 20e geld beginnen opte potten. 8 jaar voorsprong in opbouw van financien en opbouw van pensioen! Daarnaast, heeft iemand wel door hoeveel geestelijke stress het kost om ’s nachts te moeten werken in situaties die meer dan eens acuut zijn? En dan nog niet eens gesproken over wat het doet met je normale dag-nacht ritme. Ga maar eens een aantal keren naast je gewone werk, je prive leven 2x/wk naar de disco tot 6u ’s ochtends, niet kunnen uitslapen en weer verder werken…. Eens zien o die 100 euro dan nog zo hoog is!

 5. Er zullen weinig professionals zijn die voor 50 euro per uur ‘s-nachts gaan werken. Zeker niet als je er twintig jaar voor gestudeerd hebt, overdag ook nog een praktijk draait, en telkens ten onrechte door overheid en media in het verdomhoekje gezet wordt, of als graaier. Schande dat dit over de ruggen van zieke mensen (het overkomt u ook!!) afgepingelt wordt. Mensen denk nou eens na, wil je door een Indiase derderangsdokter behandeld worden of een fatsoenlijk opgeleide Nederlandse ?

 6. Het grote graaien is er dus nog steeds. 800 Euro per nacht, tel uit de winst. Met 3 nachten per week kom je aan een riant jaarsalaris. Motivatie ? Geld. Het land krijgt het bestuur dat het verdient en blijkbaar ook de artsen die het verdient. Jammerlijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.