Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiële problemen voor Intermetzo

Redacteur Zorgvisie
Jeugdzorginstelling Intermetzo verkeert in financiële problemen. De organisatie heeft last van de verschillende factureringssystemen en liep daardoor de afgelopen tijd een betalingsachterstand op. Een woordvoerder liet in maart weten geen faillissement te verwachten.
Spaarbank400.jpg
Fotolia.

Intermetzo zou bijna failliet zijn, meldt NRC Next vandaag. Doordat de instelling met veel verschillende gemeenten werkt, verloopt het facturatieproces via veel verschillende systemen. Vooral de codes die daarbij gebruikt moeten worden, 113.000 in totaal, zorgen ervoor dat de betalingen langzaam verlopen. Dat heeft tot gevolg dat de instelling vaste lasten, zoals loon en de huur van gebouwen, zelf moet betalen. Net als veel andere jeugdzorginstellingen ontvangt Intermetzo subsidie, waardoor het eigen vermogen beperkt is.

‘Grote financiële problemen’
Een woordvoerder van Intermetzo liet in maart aan Zorgvisie weten dat de instelling in zwaar weer verkeerde. ‘De problemen zijn groot, doordat het factureren via veel verschillende systemen verloopt. Eén facturatiesysteem levert je zo 16 miljoen euro schulden op. Er is zeker onrust en de verantwoording van de geleverde zorg is lastig. We hebben bovendien moeten reorganiseren, dat kost geld.’
Intermetzo is gespecialiseerd in complexe jeugdzorg. Dat maakt het volgens de woordvoerder nog lastiger. ‘We leveren de meest complexe zorg voor kinderen, met problemen op alle leeftijdsgebieden. Het is een heel specifieke doelgroep, die deel uitmaakt van de minder goed bedeelde jeugdzorg.’

Problemen oplossen
Een faillissement verwachtte de woordvoerder in maart nog niet. ‘We gaan er niet van uit dat we omvallen. Op dit moment zijn we met gemeenten in gesprek en we zijn bezig met subsidies. We hebben daarnaast een aanvraag gedaan bij de Transitie Autoriteit Jeugd. De zorg voor onze doelgroep blijft geborgd. We zitten in een roerig stelsel en hebben aanzienlijke financiële problemen, maar we gaan niet failliet.’
Intermetzo wil vandaag geen commentaar geven op de kwestie.

Hulp voor Intermetzo
De jeugdzorginstelling krijgt volgens NRC van verschillende kanten hulp om de financiële problemen op te lossen. In totaal krijgen ongeveer 4500 kinderen en jongeren zorg van Intermetzo. Er werken zo’n 2300 medewerkers die zorg leveren in Midden- en Oost-Nederland.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.