Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Financiële strop dreigt voor verpleeg- en verzorgingshuis

Een financiële strop dreigt voor veel verpleeg- en verzorgingshuizen omdat zorgkantoren hun woord niet nakomen. Dat schrijft brancheorganisatie ActiZ in een rapport over zorgcontractering in 2012.
Financiële strop dreigt voor verpleeg- en verzorgingshuis

Zorgorganisaties hebben fors geïnvesteerd om hun huizen en voorzieningen aan te passen aan nieuwe kwaliteitseisen maar krijgen geen inkomsten binnen om dit te dekken. De zorgkantoren blijken geen geld te hebben voor deze investeringen, terwijl dit vooraf wel met de betrokken zorgkantoren was afgestemd. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie ActiZ.

Geen contract

In de helft van de gemelde gevallen blijken zorgkantoren hun aanvankelijke positieve houding niet om te zetten in een concreet zorgcontract. Zonder zo’n contract heeft de zorgorganisatie geen inkomsten en geen mogelijkheid om de investering terug te verdienen. ‘Dat is de dood in de pot voor investeringen in de zorg,’ stelt Jan de Goede, bestuurder van Zorggroep Tangenborgh.

Investeringen zorg thuis

Uit het onderzoek van ActiZ blijkt verder dat de druk op de zorg thuis te hoog blijft. De brancheorganisatie blijft kabinet en verzekeraars oproepen om meer te investeren in zorg thuis. Mensen gaan op steeds latere leeftijd naar een verpleeg- of verzorgingshuis en hebben dan ook zwaardere zorg nodig. Om cliënten met die zwaardere zorgvraag optimaal te kunnen helpen, hebben veel zorgorganisaties hun huizen en voorzieningen aangepast en vernieuwd.

Korte termijn

ActiZ schrijft: ‘Op dit moment ervaren de zorgorganisaties teveel eenzijdige druk en sturing op de korte termijn. Problemen rond niet-betaalde zorgverlening en knellende regionale contracteerruimte staan een meerjarig perspectief in de weg, terwijl juist zo’n meerjarige samenwerking helpt om structureel in de zorg te kunnen investeren.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Lees de rapportage AWBZ zorgcontractering 2012

Visie op vernaderende vastgoedfinanciering in de zorg

‘Scheiden wonen en zorg verlamt bouw’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Er is maar een duidelijke missie in de Zorg: De kwaliteit van de Zorg moet beter/efficiënter, regelarm en kostenbesparend zijn/worden!
    Hiervoor heb je goede bestuurders met passie, kennis en ervaring nodig, maar geen graaiers, zakkenvullers en jobhoppers. Waar vind je deze Zorg bestuurders? Bestaan deze nog wel?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.