Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Financier Limburgse ouderenzorg met lumpsum’

De wijkverpleegkundige als spil in de thuiszorg, academische werkplaatsen in verpleeghuizen en lumpsum financiering voor de complete ouderenzorg. Dat zijn een aantal speerpunten van een nieuw Limburgse model voor ouderenzorg dat de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid (PRV) deze week presenteert.
‘Financier Limburgse ouderenzorg met lumpsum’

De PRV wil met haar advies alle partijen in de Limburgse ouderenzorg op een lijn krijgen. Uitdagingen zoals de overheveling van de AWBZ naar de Wmo en de sterke vergrijzing kunnen volgens de raad het beste op een uniforme manier aangepakt worden. “Iedereen wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen”, zegt professor Jan Hamers van de PRV. “Bovendien is bekend dat we meer zorg moeten gaan leveren met minder geld en dat de burgers elkaar meer moeten gaan helpen. Gemeenten, verzekeraars, zorgaanbieders zouden bij elkaar moeten gaan zitten om dit met een gezamenlijke aanpak mogelijk te maken.”

Ambassadeur

In de visie van de PRV is de wijkverpleegkundige de spil van de zorg. In iedere gemeente moet de ‘wijkzuster’ gaan bepalen wat voor soort zorg of ondersteuning nodig is. Om de burger te informeren waar ze het beste zorg kunnen krijgen zou de provincie de taak van ‘ouderenzorgambassadeur’ moeten opnemen. Hamers: “Nu stelt iedere gemeente zelf haar Wmo-beleid samen. Die bevoegdheid ligt ook bij de gemeente. Maar voor burgers zijn de verschillen in beleid vaak verwarrend. Bij de ene gemeente moet je bij een Wmo-loket zijn terwijl in het naastgelegen dorp de huisarts bepaald wat er gebeurt. Die verwarring moeten we zien te voorkomen door goede voorlichting op provinciaal niveau, wellicht door een soort ambassadeur. In dit verhaal is de wijkverpleegkundige volgens ons een helder algemeen aanspreekpunt voor de burger.”

Hoge opleiding

Niet alleen in de thuiszorg stelt de PRV innovaties voor. Ook binnen de instellingen ziet de raad mogelijkheden. Zo staat in het advies te lezen dat verpleeghuizen vooral moeten inzetten op het opleiden van personeel. “We willen academische werkplaatsen in verpleeghuizen en thuiszorg. Net zoals je dat in academische ziekenhuizen ziet. Men denkt vaak dat het werk in de instellingen niet complex is maar dat is niet waar. Het wordt steeds gespecialiseerder. Met een hogere opleiding van verpleeghuismedewerkers zorgen we dat we de zorgvraag beter kunnen beantwoorden. En het beroep wordt er ook aantrekkelijker door. Dus niet blindstaren op alleen maar extra handen aan het bed maar vooral inzetten op extra brein aan het bed.”

Financiering

De bekostiging van deze gezamenlijke aanpak kan volgens de PRV het beste zonder de huidige financieringsschotten. “Als alle partijen bij elkaar gaan zitten en kijken wat er nodig is zou dat bijvoorbeeld met een lumpsum gefinancierd kunnen worden. De financiering van allerlei aparte handelingen past niet in de ouderenzorg nieuwe stijl.” Of het advies van de raad overgenomen wordt moet nog blijken. In de regio Parkstad liggen al plannen om te gaan experimenteren met dit nieuwe model van ouderenzorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kwaliteit niet beter door stijgende kosten ouderenzorg

Groei ouderenzorg vlakt af

Aanbesteden Wmo-zorg wordt eenvoudiger

5 REACTIES

  1. Lokale zorgaanbieder heeft dit verhaal eind 2011 in deze Limburgse regio gepresenteerd. Sterke lobby en nu ook wetenschappelijk onderbouwt? Kwaliteitsbewaking en verantwoording komt deze ook bij de aanbieder te liggen. Volgens mij geef je in ieder geval de financiële regie uithanden.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat extra “brein aan het bed” zal ook meer willen verdienen.Dat gaat weer af van de handjes.Dus van de “echte” zorg.Volgens mij kan er beter geinvesteerd worden in apparatuur waarmee de handjes aan het bed het zware werk ook lichamelijk langer volhouden. Want neem van mij aan dat je een ijzeren conditie nodig hebt om te werken op een afdeling met bijv. halfverlamde mensen vaak met overgewicht! Graag eens een onderzoek naar het percentage verzorgenden wat zelf bij de fysio loopt voor nek schouder hernia etc klachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.