Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Financiering ggz is praktisch onuitvoerbaar’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De bekostiging van de ggz is zo ingewikkeld geworden dat het praktisch onuitvoerbaar is. Brancheorganisatie GGZ Nederland pleit voor een versimpeling.
‘Financiering ggz is praktisch onuitvoerbaar’
Foto: GGZ Nederland

Afgelopen vrijdag heeft de vereniging van accountants NBA een alert afgegeven voor de ggz-instellingen die veel zorg leveren via de Zorgverzekeringswet (ZVW). Die zullen geen goedkeuring krijgen over hun jaarcijfers. Die bevatten te veel onzekerheden.

Alert NBA voor ggz

Eerder gaf de NBA een alert af voor de ziekenhuizen. De problematiek bij ggz-instellingen is vergelijkbaar. De regels voor het declareren van dbc’s zijn te onduidelijk. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft nadere duidingen die met terugwerkende kracht van vijf jaar geldig zijn. Instellingen kunnen daar volgens de NBA onmogelijk aan voldoen.

Versimpel controle

GGZ Nederland zegt in een reactie op de alert dat de bekostiging van de ggz en het dbc-systeem zo ingewikkeld zijn geworden dat het praktisch onuitvoerbaar is. De brancheorganisatie pleit voor een drastische versimpeling van de financiering, controle en verantwoording. ‘Er zijn te veel onlogische verschillen in de inkoop en er worden te veel eisen gekoppeld aan declaraties en facturen die met terugwerkende kracht moeten worden ingevoerd’, stelt Paul van Rooij, directeur van GGZ Nederland. ‘Nog steeds zijn niet alle contracten getekend. Je kunt niet met terugwerkende kracht je administratie aanpassen. Het is onmogelijk om aan al deze normen en eisen te voldoen. Het kost buitenproportioneel veel geld en tijd om die laatste procenten kloppend te krijgen. Als er niks verandert gebeurt dit volgend jaar weer, de transities naar de Wmo en de Jeugdwet maken het straks  allemaal nog ingewikkelder. Het ontbreken van goedkeurende verklaringen maakt het onmogelijk voor onze leden om in deze krappe tijd een lening te krijgen bij een bank, tenzij tegen hoge kosten. Dat is geld dat we in de zorg hard nodig hebben. We zitten in een fuik en we moeten er samen voor zorgen dat er beweging komt in deze situatie.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.