Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flinke stijging particuliere verpleeghuizen

Het aantal particuliere woonzorgvoorzieningen stijgt explosief. Brancheorganisatie Nevep verwacht de komende jaren steeds met vijftien procent te groeien. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevestigt de stijging in het dagblad. De instellingen schieten als paddenstoelen uit de grond, maar er verdwijnen er ook veel. Een eenduidig beeld is er niet omdat er geen meldingsplicht bestaat.

Toezicht

“Wij houden alleen toezicht op de zogeheten AWBZ-instellingen. Voorzieningen die deels betaald worden vanuit de AWBZ of vanuit een persoonsgebonden budget vallen hier niet onder”, aldus de IGZ-woordvoerder in het dagblad. Alleen als de inspectie klachten binnen krijgt over een instelling of wanneer die zelf om een inspectiebezoek vraagt, doet IGZ onderzoek naar de kwaliteit van de zorg in die instelling.

Particuliere initiatieven

Naar schatting telt Nederland honderd particuliere initiatieven, variërend van zorgvoorzieningen voor welgestelde ouderen tot woongroepen voor dementerenden. Veel van deze bedrijven willen extra voorzieningen openen. Ouderen- en patiëntenorganisaties juichen de komst van deze particuliere instellingen toe omdat ze de keuzemogelijkheid voor ouderen vergroten. Maar ze willen wel dat de kwaliteit is gewaarborgd. (Dagblad van het Noorden)

Lees ook:

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

Verpleeghuis kort op koekjes bij de koffie

Sterke groei particuliere woning gehandicapten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.