Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Florence verhuist vijftig verpleeghuisbewoners

Zorginstelling Florence gaat bijna vijftig bewoners van verpleeghuizen in Den Haag en Rijswijk verhuizen naar andere locaties. Het gaat om mensen die zware verpleeghuiszorg nodig hebben. Dat meldt Omroep West.
care400.jpg
Foto: Fotolia

Doel van de verhuizing is volgens Florence dat de kwaliteit van zorg gegarandeerd kan blijven. Het gaat om zestien bewoners van het Loosduinse Hof in Den Haag en om dertig bewoners van verpleeghuis Westhoff in Rijswijk. Verpleeghuis Westhoff is een van de elf slechte verpleeghuizen op de lijst die de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorige maand openbaar maakte. Het verpleeghuis staat onder toezicht van de Inspectie.

Sluiting Westhoff
Zorginstelling Florence heeft besloten om de afdeling Complexe Somatiek van Westhoff te sluiten. Op die afdeling krijgen ouderen die meerdere ziektes tegelijk hebben speciale en intensieve zorg. De bewoners verhuizen naar het Gulden Huis. ‘We zijn tot de conclusie gekomen dat we deze expertise het beste vanuit één locatie kunnen aanbieden’, zegt bestuurder Ben van Gent op Omroep West.

Welzijn
Een woordvoerder van Florence voegt toe dat de verhuizing puur te maken heeft met het welzijn van de bewoners, en niet met de lijst van slechte instellingen. Bovendien is die lijst gebaseerd op beoordelingen van voor maart 2016. De woordvoerder wijst erop dat de Inspectie nadien een positief rapport heeft uitgebracht.

Ondernemingsraad
‘We kunnen gewoon betere zorg garanderen door deze mensen te verhuizen’, aldus de woordvoerder. Ze wijst er verder op dat de cliëntenraden en de ondernemingsraden van de betrokken huizen nog moeten adviseren over de verhuisplannen.

Volgens Florence zijn het gebouw en het personeelsbestand van het Loosduinse Hof onvoldoende ingericht om op termijn de kwaliteit van zorg te bieden aan 16 bewoners met een intensieve zorgvraag. De komende maanden wordt bekeken of 45 mensen die reguliere verpleeghuiszorg nodig hebben wel kunnen blijven.

Impact
Alle bewoners, hun familieleden en medewerkers zijn woensdag geïnformeerd. ‘Wij realiseren ons dat dit grote impact heeft op de bewoners. We zullen er alles aan doen om ze daarin goed te begeleiden’, zegt Van Gent. De betrokken cliënten in Westhoff en hun direct betrokken familie krijgen volgende week nog een gesprek met de raad van bestuur.

Personeelsleden van Florence maken zich zorgen over de plannen. ‘Het voelt niet goed’, zegt een medewerkster tegen Omroep West. ‘Je moet niet gaan slepen met deze mensen.’ Ook familieleden van bewoners van Westhoff zijn bezorgd: ‘De makkelijken mogen blijven. Die kun je met minder personeel verzorgen. Zo kan ik ook de kwaliteit verbeteren; gewoon de moeilijke bewoners lozen.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.