Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Florijn wil werk-naar-werkbegeleiding in zorg

De Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn wil meer van-werk-naar-werkbeleiding in de zorg. Dat schrijft hij vandaag in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.
Florijn wil werk-naar-werkbegeleiding in zorg
Foto: ANP Casper Rila

Florijn schetst in het stuk in het FD een actieplan voor het gegeven dat door kabinetsbeleid de komende jaren waarschijnlijk 60.000 banen voor huishoudelijke hulp verdwijnen. Volgens hem moeten mensen in de bijstand makkelijker tijdelijk of parttime kunnen werken. Nu krijgen mensen die dat doen met een hoop bureaucratie te maken. Ook gemeenten en bedrijven worden daarbij geconfronteerd met veel regelzucht. Thuishulpen die hun baan verliezen moeten volgens Florijn parttime kunnen werken vanuit de bijstand zonder de financiële onzekerheid die dat onder de huidige regelgeving biedt. De wethouder wil een constructie waarin parttime werk in de bijstand juist eerder een opstap is naar een vaste baan. Florijn roept zijn partijgenoot minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken ) ook op werk te maken van het hervormen van de arbeidsmarkt. Volgens hem is het socialezekerheidsstelsel niet meer toegesneden op de huidige arbeidsmarkt, waarbij mensen veel vaker van baan moeten wisselen.

1 REACTIE

  1. als deze samenvatting klopt, klopt de kop niet. Florijn probeert dan namelijk alleen de zorgmedewerkers die (vooral door nieuwe aanbestedingsronden) hun baan zien verdwijnen te vervangen door mensen die al op bijstand zijn aangewezen, zonder hen enig perspectief te bieden. veel beter is dat bij nieuwe aanbestedingsrondes het behoud van werk voor zorgwerknemers naast de kwaliteit een veel grotere rol kan spelen. of, waarschijnlijk nog efficiënter, afzien van nieuwe aanbestedingsrondes, die behalve veel onrust bij de cliënten en de werknemers vooral veel nieuwe werklozen en werk voor juristen opleveren.
    Florijn heeft wel gelijk dat de bureaucratie waarmee mensen met een uitkering die (willen) gaan werken te maken krijgen als ze niet (direct) een volledig inkomen ontvangen, velen tegenhoudt. het zou veel simpeler kunnen als alle uitkeringen door de belastingdienst zouden worden uitgevoerd (toeslag of negatieve inkomstenbelasting) en de sociale diensten zich konden concentreren op sociale dienstverlening (en met veel minder kosten voor de gemeenten).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.