FMS: geen gevolg voor msb’s door arrest Hoge Raad

Het verlies van het zelfstandig declaratierecht is geen grond meer om medisch specialisten niet te zien als ondernemers, zegt de Hoge Raad volgens fiscale experts. Maar de Federatie Medisch Specialisten (FMS) ziet op dit moment geen consequenties voor de huidige fiscale positie van msb's.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Raad van State
Foto: iStock

De Hoge Raad heeft in een belangrijke uitspraak op 30 november gesteld dat de Belastingdienst te veel belang hecht aan het ontbreken van het declaratierecht. Het arrest gaat over een contract van zes maanden dat een kaakchirurg in opleiding heeft met een maatschap van kaakchirurgen in een ziekenhuis. Volgens het Gerechtshof van Leeuwarden was de kaakchirurg in opleiding geen ondernemer, omdat zij niet zelf declareerde en slechts 50 procent kreeg uitbetaald. Maar de Hoge Raad stelt dat het Hof hieraan ‘niet zonder meer de conclusie kon verbinden dat betrokkene niet aan het zelfstandigheidscriterium voldeed’. Daarvoor had het Hof moeten kijken

0
363

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.