Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV en thuiszorg willen uitstel WMO

MAARSSEN - De vakbond FNV en protesterende thuiszorgorganisaties roepen de politiek op om de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit te stellen. De banen van duizenden werknemers staan op het spel en de overhaaste invoering zal leiden tot onverantwoorde situaties bij kwetsbare klanten.
FNV en thuiszorg willen uitstel WMO

De banen van 20.000 verzorgenden staan op de tocht, stelt FNV-vakbondsbestuurder Eric Maas op basis van een voorlopige inventarisatie van de WMO-aanbestedingen door Prismant. Gemeenten hanteren zulke lage tarieven, dat de winnaars van de aanbestedingen de zorg alleen maar kunnen invullen met goedkopere alfahulpen.

Brandbrief aan Tweede Kamer

De vakbond pleit in een brandbrief aan Tweede-Kamerleden om uitstel van het invoeringstraject. Ook wil de bond dat de politiek de WMO zo aanpast dat winnaars van aanbestedingen verplicht zijn om werknemers van de verliezers over te nemen met behoud van hun arbeidsvoorwaarden.

Protestmanifestatie in Den Haag

De FNV organiseert dinsdag 24 oktober met enkele thuiszorgorganisaties een protestmanifestatie in Den Haag. Regina Riemersma, directeur van Het Friese Land, bood Tweede-Kamerleden een petitie aan. “De invoering is te snel en te ondoordacht. Gemeenten vragen zulke lage prijzen, dat de signaalfunctie van de thuiszorg verdwijnt. Bij kwetsbare ouderen en ggz-patiënten is dat onverantwoord. Zo wordt de thuiszorg een schoonmaakdienst.”

Scherpe tarieven

Ook uit een inventarisatie van de Vereniging Instellingen Thuiszorg (VIT) komt het beeld naar voren dat zorgaanbieders buiten hun werkgebied hele scherpe tarieven hanteren, soms zelfs onder de kostprijs. Veel gemeenten lijken te kiezen voor de laagste prijs.

Kwetsbare klanten de dupe

“Tegen deze tarieven is het niet mogelijk om goede kwaliteit te leveren”, zegt VIT-secretaris Herma Kok. “Met name kwetsbare ouderen zullen de dupe zijn. Die krijgen nu nog verzorgenden over de vloer van de thuiszorg. Dat worden straks alfahulpen, maar kwetsbare klanten kunnen de werkgeversrol die daarbij hoort helemaal niet aan.”

Overleg Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert donderdag 26 oktober over de WMO. Brancheorganisatie ActiZ roept de politiek op om de ongewenste gevolgen van de WMO op te lossen. ActiZ wijst erop dat de branche werknemers dreigt te verliezen, terwijl er de komende jaren krapte op de arbeidsmarkt wordt verwacht. Ook is de keuzevrijheid van cliënten in het geding, omdat relaties tussen vertrouwde zorgverlener en cliënt wordt doorbroken. (ZorgVisie – Bart Kiers / foto: Robert Goddyn)

Lees hier meer

over de WMO

en lees ook:

Thuiszorg DAT wint WMO-rechtszaak

Tachtig gemeenten besteden WMO uit

CNV voorspelt ontslaggolf thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.