Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties28

Fokuswonen naar AWBZ geen zachte landing

Ongeveer 1300 mensen met een beperking zullen in de problemen komen als de regeling voor Fokuswonen vanaf 2012 onder de AWBZ komt te hangen. Dat zegt Tweedekamerlid Agnes Wolbert (PvdA). In een spoeddebat wil Wolbert de overheveling voorkomen.
Fokuswonen naar AWBZ geen zachte landing

In een brief aan de Kamer van 22 juni licht staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) de overheveling van de het zogenoemde ‘Fokuswonen’ toe. Dat is de vorm van zorg waarbij cliënten zelfstandig wonen in een cluster met een oproepfunctie voor 24-uurs zorg. Uit de brief van de staatssecretaris blijkt dat cliënten na de overheveling geen gebruik meer kunnen maken van 24-uurs zorg op afroep. Bovendien vrezen de klanten dat de zorg uit elkaar zal vallen omdat onder de AWBZ iedere handeling een aparte functieomschrijvingen krijgt, hetzij voor de AWBZ of voor de Wmo.

Fokuswonen

Wolbert reageerde vorige week op de brief van de staatssecretaris door een spoeddebat aan te vragen. “De staatssecretaris had in eerste instantie toegezegd dat er dan een aangepaste AWBZ-regeling speciaal voor Fokuswonen zou komen. Nu blijkt in de brief daar helemaal geen sprake van te zijn.” Volgens Wolbert voert de staatssecretaris hiermee gesteunde motie van PvdA, VVD en PVV niet uit. In die motie werd de staatssecretaris opgeroepen het Fokuswonen te laten voortbestaan als zij de financiering wenst te veranderen. “De staatssecretaris heeft zonder overleg met de directie en de cliëntenraad van Fokus de plannen terug gedraaid en besloten dat Fokuswonen onder de gewone AWBZ moet vallen”, vervolgt Wolbert. “Hierdoor staat een mooie regeling die al ruim dertig jaar succesvol is en die mensen zelfstandig maakt op losse schroeven.”

Onrust

Onder de cliënten van Fokuswonen heerst onrust. Met een door Fokus opgezette handtekeningenactie zijn inmiddels 34.000 handtekeningen verzameld. Deze worden op dinsdag 28 juni in Den Haag aangeboden. Wolbert weet nog niet of haar spoeddebat vóór of na het zomerreces zal plaatsvinden. “Het is wel interessant om aan te geven dat zowel de VVD als de PVV hebben ingestemd met het spoeddebat.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa: zachte landing voor Fokuswoning in AWBZ

Staatssecretaris wil fokuswoning overhevelen naar AWBZ

Corportatie moet Fokuswoningen betalen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

28 REACTIES

 1. Ook ik woon in een Fokuswoning en met veel plezier. Ik heb een baan en dankzij Fokus kan dit. Door mijn werk kom ik op onregelmatige tijden thuis. En kan dan oproepen. Bij de thuiszorg moet alles op afspraak.Ik en vele andere passen niet binnen stramien van de AWBZ. En ook niet in en verpleeghuis. Met haar achtergrond moet de staatsecretaris toh beter weten. Waarom moeten de zwakkere mensen in de maatschappij weer getroffen worden. Laten ze eerst maar eens bij de top beginnen. Laat Gonny eens beter nadenken!

 2. Lees alle reacties
 3. Het woord fatsoen past helemaal niet in deze discussie, wel het wordt beschaafd. Een beschaafd land is met name goed voor haar zwakke inwoners. Hulpen oproepen ‘op afroep’ is de kern van Fokus. De staatssecretaris wil dat afschaffen en alleen afspraken mogelijk maken. Door een spierziekte kan ik me nauwelijks nog bewegen en bij Fokus lukt het toch zelfstandig te wonen. Als alles op afspraak wordt geregeld, moet ik naar een verpleegtehuis, net als twee derde van de Fokusbewoners. Het gaat overigens niet om een bezuiniging, omdat Fokus 10 procent goedkoper is dan verpleegtehuisopnames. Het gaat om objectivering van de zorg: dus alle zwaar gehandicapten moet dezelfde soort zorg krijgen. Belachelijk, laat Fokus een voortrekkersrol vervullen met al haar ervaring van bijna 40 jaar.

 4. Zwaargehandicapten, die kiezen voor zelfstandig wonen, willen niet gedicteerd worden door een minister die dat zou willen met de beste bedoelingen of
  door een directeur van een woonvorm of verpleegtehuis,
  Zwaar gehandicapten hebben ook rechten zoals elke Nederlander Gonny.
  Kijk nu naar de wereld, hoeveel doden zijn er al gevallen in Libië, Egypte, Tunesië, Jemen, enz.
  Al die mensen hebben hun leven gegeven om in vrijheid te willen leven, en om niet gedicteerd te willen worden.
  Zwaargehandicapten hier in Nederland, Willen ook niet gedicteerd worden.
  Misschien is nu iets duidelijker voor je geworden.
  Ik hoop Gonny, dat je hier met wijsheid overna denkt.

 5. Jammer Gonny, dat je de bovenstaande reacties als niet fatsoenlijk beschouwd.
  Maar een ding hoop ik voor jou dat je nooit in dergelijke omstandigheden terecht zal komen,want dan pas zul je de pijn van afhankelijkheid inzien.
  Gonny,verplaats je eens in de situaties die je boven allemaal leest en oordeel dan pas, als je echt weet wat gehandicapten elke dag voor strijd moeten aangaan om in deze onrechtvaardige maatschappij het hoofd boven water moeten houden.
  Zet maar eens op papier wat jij allemaal kan zonder hulp van derden,en ga maar eens langs bij de mensen die altijd hulp nodig hebben,om net als jij nog van het leven willen genieten.
  Heb geen medelijden met de Politiek,die zorgen echt wel dat ze de schaapjes,voor zichzelf op het droge hebben hoor?
  Is dit Fatsoenlijk genoeg Gonny.OF?????

 6. Met verbazing en afgrijzen heb ik kennis genomen van de maatregelen, die men van plan is te gaan nemen, om die groep mensen ,die nu , ondanks hun zeer zware handicap, gelukkig zelfstandig kunnen wonen,op te ruimen in een verpleeghuis. Er is niets mis met een goed verpleeghuis, maar niet voor die groep gehandicapten, die volop in het “jonge” leven staan. Ik ken een prachtig mens, zwaar gehandicapt, maar als een heel goede en kundig psychotherapeut werkzaam.
  Mag zij ook het recht hebben op een eigen woning. Deze groep mensen die voor het leven belast zijn met zware lichamelijke ongemakken,altijd afhankelijk zijn van anderen, misschien een beetje geluk vinden in een eigen woonomgeving. Laat de staatssecretaris deze mensen asjeblieft persoonlijk beoeken, dan kan zij met eigen ogen zien, hoe zij het kleine beetje geluk van deze groep mensen gaat afnemen.

 7. De staatsecretaris zou haar werk momentheel kunnen uitvoeren als ze een hoge dwarslaesie zou hebben, in een fokus-woning. Als ze het concept zo veranderd zoals zij het nu voor ogen ziet. Zou zij dit niet meer kunnen. Zou zij dat willen? Zou ze denken, laat een valide het werk maar voor mij doen, want zij zijn daar beter geschikt voor! Ik vind het wel goed, om in een verpleegtehuis te wonen.
  Zou de staatsecretaris die een land momentheel kan veranderen, zo denken?

 8. Staatssecretaris gefeliciteerd,blijf lekker doorgaan met bezuinigen over de rug van mensen met een handicap. Trek je zelf over een poosje ook een luier aan!!!
  mensonterend.Korte termijn denken helpt niet om de zorgkosten naar beneden te krijgen het is ziek makend. Maar ook dat is weer een ander probleem ,want dat geld komt uit een ander potje dus heb je zelf geen probleem.Zo gaat dat tegenwoordig ruim alle ouderen en mensen met een beperking op.
  Stop alle regelingen om ze onmondig te maken en…pak hun zelfstandigheid af,ben je klaar.Opgeruimd staat netjes.
  Bizar in deze tijd maar wel waar.

 9. Inmiddels is mij ter ore gekomen dat de staatssecretaris vws haar plannen m.b.t. Fokus wil doorzetten, wat betekent dat Fokus moet voldoen aan de awbz regels. Dus alleen afspraken maken voor hulp, waar je dan aan vastzit. Tussen de afspraken door (voor b.v. uit bed halen) mag er niet worden opgeroepen voor hulp, ook ’s nachts niet, tenzij het om alarm-omstandigheden gaat. Dus ook niet voor het urineren. Dan moeten maar luiers gebruikt worden de hele nacht. Het klinkt bizar als Fokusbewoner, maar het is de keiharde waarheid. Dus schrijf vooral aan de vvd, pvv en de cda dat Fokus in de awbz mensonterend is. Misschien wil de staatssecretaris naar die partijen luisteren.

 10. Ik ben zelf fokusbewoonster,heb betaald werk en regel alles zelf, als ik niet meer in fokus kan wonen kan ik ook niet meer werken (de tijden van Thuiszorg zijn niet zodanig te plannen) is dat de bedoeling! Heeft geeft zoveel rust. En mensen zonder handicap kunnen toch ook wonen zoals zij zelf wiilen. Ik niet omdat ik een handicap heb. Schande!

 11. Ik snap de maatregelen ook niet. Maar voor Hans en andere Fokus-bewoners: Heb je onplanbare zorg nodig, zorg op afroep? En kun je niet terugvallen op de reguliere thuiszorg en ook geen fokus meer voorhanden?… Dan zit er niets ander op dan naar een instelling te verhuizen. Maar…dan vraag je (en hopenlijk krijg je die ook) een verblijfsindicatie…die in PGB omgezet mag worden…waardoor je thuis je eigen zorg kunt regelen. Dat laatste kan best lastig zijn, maar onmogelijk is het niet. Want al die Fokus-medewerkers verliezen hun werk (toch?) en willen dus best voor PGB-houders werken. Ik snap echt die maatregelen niet….

 12. De staatssecretaris vws is een marionet van haar ambtenaren, die oogkleppen voor hebben. Elk normaal denkend mens, staat achter Fokus. Waarom moet volgens haar Fokus naatloos passen in het awbz: vanwege de objectivering van de zorg, laat ze weten. Het is dus geen geldkwestie. Het lijkt wel een oud communistisch land: alle gehancicapten moeten dezelfde zorg krijgen. Dus is er geen plaats voor Fokus. Ik dacht dat Nederland zo’n progressief land was, maar een rechtste regering houdt er communistische ideeen op na. De enige oplossing is, dat Fokus uit het awbz blijft en daar maakt de pvda zich ook hard voor. Twee partijen met ‘vrijheid’ in hun partijnaam en die vrijheid pakken ze juist af van de zwakken. Het is niet uit te leggen aan buitenlanders. Vanaf 2012 komt Fokus in het awbz en vanaf 2014 raak ik mijn pgb kwijt: ik ga nog even genieten van mijn vrijheid!

 13. voor Gonny: ik werk 15 jaar in de zorg 32-40 uren per week, ben een HBO-opgeleide verpleegkundige. Ook als ik dat niet zou zijn, zou ik dezelfde mening hebben. Wat is dat voor iets raars dat wat juist goed gaat (o.a. Fokuswoningen) een stokje voor steken. Zijn mensen met een beperking niet meer zo welkom in NL BV? Dan moet je lijkt me ook als CDA-er andere maatregelen gaan nemen. Ik heb het gevoel dat deze dame wat verkondigt, waar ze zelf ook niet in gelooft. En dat ze zich door haar onervarenheid voor het karretje heeft laten spannen.

 14. Bedankt Paul voor de enige juiste verwoording aan Gonny. Blijbaar was een woord niet genoeg.Ik had gehoopt dat de staatssecretaris gezien haar achtergrond wat wijzer zou zijn, maar helaas! Ze is een persoonlijke vriendin van de echtgenote van Maxime Verhagen. Tja……dat geeft je toch te denken dat er sprake zou kunnen zijn van voorkeursbeleid niet waar?

 15. een bijzondere reactie van Gonny hier ?!? Wat is jouw probleem?Blijven hangen in dde ontkennigsfase??
  deze staatssecretaris is een wolf in schaapskleren
  het is een schaamteloze bende dit kabinet en de enige hoop die we nog moeten hebben is dat het zo snel mogelijk valt
  en die kans is ontzettend groot
  want wie wil er een regering die alleen samen dingen bekonkeld zonder te luistere naar de burger/ervaringsdeskundigen.
  pvv/cda en vvd hebben het prima naar hun zin zo saam
  en nee bij fokus is ook niet alles goed geregeld.Vaak onderbezetting,geschoolde mensen minimaal vertegenwoordigd.slechte arbiedsomstandigheden,lage lonen
  die kant is er ook !
  zonder een pgb is je eigen regie ook in een fokuswoning ver te zoeken
  DAAR zou deze arrogante/gevoelloze staatsecretaris iets aan moeten doen.
  Ik hoor niets over het gebrek aan geschoolde mensen in de zorg.Evenals je niets hoort over de geldrovende zorgbureaucratie
  en ook ik heb in het verleden toen marlies nog voor Amstelring werkte ondermaatse zorg in natura ontvangen.De papaierhandel was een bende met een enorme nasleep
  Zij wil niet weten.Zij denkt alleen in geld.En zij criminaliseert mensen met een beperking en ontneemt hen hun rechten.
  Dat is waar zij aan bijdraagt.
  Respectvol of niet,van mij mag ze ophoepelen en snel een beetje.Zij behandeld mensen met een beperking ook niet respectvo en volwaardig.

 16. Dit kan en mag niet veranderen.
  Mevrouw de staatssecretaris moet zelf een kijkje nemen in een Fokus woning. Hoe het daar te werk gaat.
  Ik kan u vertellen dat er niets beters is dan een Fokus woning.
  Ik werk met veel plezier al 16 jaar in een Fokus project. En ben heel trots dat dit zo kan bestaan.
  Ook is het bewezen dat het klein schalig wonen nog steeds het goedkoopste is.
  Waarom moet dit veranderd worden? Ik zie het doel er niet van!

 17. Deze bezuinigingen mogen absoluut niet doorgaan.
  Iedereen,die hierover beslist, zou eens een dag moeten meedraaien in een focusprojekt en bewoners, om te zien hoe geweldig hier samengewerkt wordt,en hoe enorm zelfstandig deze mensen kunnen functioneren.
  DIT MOET ZO BLIJVEN.

 18. Eigenlijk moet je zelf zwaar gehandicapt zijn, wil je echt mee kunnen praten over de maatregelen van dit kabinet. Voor de wijsneuzen: als ik uit mijn Fokuswoning zou moeten, dan kost het de maatschappij honderdduizende euro’s extra. Waar hebben we het dan over? Ik ben super gelukkig in mijn Fokuswoning. Daarbij heb ik nu nog een pgb, waarmee ik met behulp van vooral studenten, helemaal zelfstandig kan functioneren. Als je zou zien hoe zwaar gehandicapt ik ben , zou je schrikken en toch lukt het mij gewoon te leven midden in de stad. Het is goedkoper dan een verpleegtehuis en ik ben gelukkig. Gun mensen als ik die vrijheid, ondanks onze vreselijk handicap.

 19. Beste allemaal,
  Bezuinigingen?op zorg???
  Het is al tot op het bot uitgekleed.
  En waar blijft dan het ingrijpen van de Politiek,waaraan we het inprincie te danken hebben!
  De groot graaiers van de financiele banken!
  Als men in dit land is wat minder hebzucht zou kennen,dan waren de bezuinigingen totaal onnodig geweest,bij de mensen die het leven meer waarderen dan de mensen die alleen maar aan geldgraaien denken.
  Daarom handen af van de zorg en
  eens meer ophalen waar het kan!

 20. Oproep aan alle mensen met een beperking en hun sympatisanten: ga bij de eerstvolgende verkiezing stemmen! Bewindvoerders, mentoren, etc. van mensen met een beperking: breng de stem uit voor degene waarvoor u de belangen behartigd.
  Op deze manier leggen we met z’n allen gewicht in de schaal voor de toekomst van onze familieleden, vrienden en bekenden met een beperking.

 21. @Gonny Jij spreekt over ‘een visie’ van dit kabinet. Als je het kapot maken van de zorg, het opnieuw hospitaliseren van mensen die zelfstandig heel goed kunnen functioneren met hulp die zij zelf kunnen regelen (pgb) of in collectief verband aangeboden krijgen (Fokuswoningen) een visie wil noemen, dan heb je gelijk.
  Als je alles bij elkaar optelt: bezuinigingen op de pgb, discussie over de IQ grens, overheveling van de begeleiding naar de gemeente, onderbrengen van de Jeugdzorg en JLVG bij de gemeenten (met en passant een korting van 10%, een bezuiniging dus), de vernietiging van de Fokuswoningen enz. dan is er maar een conclusie mogelijk: wanbeleid. De bezuinigingen incasseren ze nu, de kosten zullen echter pas op middellange termijn, als dit kabinet al lang weer ten ziele is, merkbaar worden. Ondertussen worden de problemen bij de familie (netwerk) van de gedupeerden gelegd en bij de buurten waar deze mensen wonen / leven. De kosten hiervan in emotioneel en financieel opzicht zullen gigantisch zijn. Dit kabinet zorgt er voor dat toekomstige regeringen veel herstel werk zullen moeten verrichten, waarbij deze regeringen zullen als ‘potverteerders’ door de huidige regerings-/gedoogpartijen gebrandmerkt zullen worden. Inmiddels zijn we een asociale samenleving aan het worden. Als u vindt dat Veldhuizen van Zanten het zo mooi kan uitleggen, dan heeft u gelijk, zij praat haar straatje prachtig schoon. Jammer alleen dat het haar aan realiteitszin en echte visie (over de grenzen van je eigen beperkingen en tijd heen kijken naar de toekomst) ontbreekt.
  O ja, ik ben breed werkzaam in de zorg en ken onder meer het werk in de V&V sector, de GZ en de LVG in de praktijk.

 22. Gisteren was Van Zanten op tv en legde alles heel duidelijk uit. Ik heb bewondering voor deze staatssecretaris en snap daarom bijvoorbeeld niets van de respectloze kritiek die Esther hier op deze site geeft. Dit kabinet heeft eindelijk een visie en dan is het weer niet goed. Esther komt vast niet uit zorgland?

 23. het moet allemaal wat minder, we waren erg rijk en zijn nu iets minder rijk. dat nu mensen hun huis uit moeten lijkt mij sterk overdreven, wellicht meer vrijwilligers of mantelzorg, dit gaat nu al zo bij de bejaarde/zieke ouders/kinderen de aanvulling wordt dan prof. zorg.

 24. Waarom wil deze minister mensen die zoveel als mogelijk zelfstandig woonden met een ‘beetje’hulp de instituten injagen? (institutionaliseren en medicaliseren) Volgens mij is het antwoord: die zorg is goedkoper.
  Hier is m.i. sprake van zeer korte termijn denken en het economisch belang boven het menselijke belang stellen.

 25. Er is een prachtige oplossing aangedragen. Een aparte aanspraak binnen de AWBZ waardoor de cliënten geen schade oplopen. Maar nee, het moet allemaal onder de reguliere AWBZ komen te vallen. Het is ook geen bezuiniging wordt er constant geroepen dat zal misschien wel zo zijn maar het wordt wel een afschaffing van assistentie voor cliënten die straks minder dan 16 uur assistentie afnemen in de week. Ook dat is een bezuiniging. Vele mensen zullen hun woning (die nu gekoppeld is aan de adl-cluster) moeten verlaten. Op zoek naar een andere aangepaste woning en het allemaal regelen met de thuiszorg. Fokuscliënten wonen, werken en leven net als een ieder zonder een beperking. Ook wij betalen gewoon onze AWBZ bijdrage en nog vele, vele extra kosten door onze handicap maar we worden wederom gestraft omdat we nu eenmaal lichamelijk niet functioneren zoals het ideaal beeld is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.