Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Formatiestukken over zorgbezuinigingen uitgelekt

Mark van Dorresteijn
Diverse documenten van formatiepartners VVD en PvdA over bezuinigingen in de zorg zijn uitgelekt. In de documenten gaan de partijen in op hogere eigen betalingen, nog een extra eigen bijdrage en betalen voor onnodig huisartsenbezoek. De documenten zijn in bezit van RTL Nieuws.
Formatiestukken over zorgbezuinigingen uitgelekt

Het uitgelekte document (.pdf) betreft vragen van de onderhandelaars aan het ministerie van Financiën, en de antwoorden van de ambtenaren.

Onnodig bezoek SEH of HAP

Een boete geven voor onnodig bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH) of huisartsenpost (HAP) kan eigenlijk niet. In de antwoorden komt naar voren dat het juridisch aanvechtbaar is. Bovendien roept het agressie op. Wat volgens de ambtenaren wel kan is standaard een eigen betaling heffen op elk bezoek aan SEH of HAP.

Herverdeling van academische budgetten

De budgetten voor UMC´s worden op historische gronden verdeeld. De partijen vragen zich af of het verstandiger is om deze opnieuw te verdelen op basis van kwaliteit en geografische spreiding. Ook niet academische ziekenhuizen kunnen dan aanspraak maken op dit budget van circa 700 miljoen. Dit wordt ook wel het IBO-voorstel genoemd. In de antwoorden stellen de ambtenaren dat het de transparantie en doelmatigheid zal vergroten. Vooral omdat het geld gerichter op plekken terecht komt. Het nadeel is dat het formuleren van criteria lastig zal worden. Ook de uitvoering vergt toezicht en onderhoud waardoor bureaucratie zal toenemen. Tot slot zullen ziekenhuizen geld uit gaan geven om mee te dingen naar een deel van de academische infrastructuur.

Minder groei zorg in ziekenhuizen

De partijen vragen zich ook af of per 2015 de groei van ziekenhuizen per jaar terug kan van 2,5 naar 2 procent. Maar de ambtenaren zien dat niet zitten. De overheid kan dat niet eenzijdig opleggen. Om die reden moeten de onderhandelingen heropend worden.

Einde aan de restitutiepolis

Ook een einde aan de restitutiepolis krijgt weinig steun van de ambtenaren. VVD en PvdA vragen zich af of het voordelig is wanneer slechts naturapolissen worden toegelaten tot het basispakket en restitutiepolissen naar het aanvullende pakket gaan. Volgens de ambtenaren vermindert het de keuzevrijheid van verzekerden. Bovendien zorgt het niet voor selectieve inkoop door zorgverzekeraars

Overig

De partijen gaan verder nog in op de mogelijkheid om winstuitkering in de zorg af te bakenen met allerlei aanvullende voorwaarden. Verder komt verticale integratie, met name tussen zorgaanbieder en verzekeraar, aan bod. Bekijk ook het complete document voor meer details (PDF).

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. dan kunnen ze je vermogen nog aanspreken, die je spaarzaam opgebouwd heb, die ideeen heb ik ook al horen ventileren, ook al heb nooit er aanspraak opgemaakt
    -betaal al 4% zorgtbelasting extra naast de de premie die al aardig aan de hoge kant is?
    De rek houdt op en de?]
    CONCLUSIE;salarissen moeten net als in Spanje rigoureus omlaag

  3. Kijk wat PvdA en VVD allemaal in de zorg bekokstoven, maak ik me niet zo’n zorgen over. Het LINKS gepamper (heel heel veel geld GEVEN aan groepen die geen enkele bijdrage leveren; de zieken en gehandicapten uitgezonderd) wordt wel rechtgetrokken door de RECHTSE VVD. Daar kunnen wij geen NU geen invloed meer op uit oefenen. Waar we wel invloed op uit kunnen oefenen (en daar zijn we denk ik te laat mee) is dat de PvdA het ooit voor het zeggen krijgt of, nog erger, aan het bewind komt.

  4. Bezuinigingen die aan de top van de politiek bedacht worden lijken vaak uit de top van de duim gezogen te worden. Wat een Spielerei is dat toch ! Het gaat uit van de verouderde gedachte dat impopulaire maatregelen nu eenmaal door de politiek genomen moeten worden. Onzin. Leg het voor aan de basis van de zorg en je zult wat meemaken ! Er komen dan veel betere maatregelen tot stand.

  5. Ander belangrijke informatie is de angst voor een ingreep vanuit Brussel wegens overtreding van de afspraken uit 20005/2006 om het systeemmodel er door te krijgen bij de EU commissie.
    Den Haag balanceert op het randje. Vrijheid van handel, diensten en mensen staat aan basis, concurrentie en marktwerking moest mogelijk zijn en dat moet blijven van de EU en de ambtenaren zien dat nu ook.
    Adviezen van Cie Baarsma gaan over de rand. Dat zegt het stuk. Verbod op Restitutie polissen in de basisverzekering?Verbod op overschrijding van budget? Verplichting tot gratis leveren van zorg als het budget op is en je hebt een contract met een verzekeraar?
    En de regiobudgettering met regierol voor de dominante verzekeraar en de overigen moeten maar volgen?
    De ambtenaren waren eerst laaiend enthousiast maar lijken daar nu van terug te komen.
    Willen 15 belangenorganisaties, 14 plus 1, werkelijk de zorg verbeteren voor de burgers in dit land dan zal de gang naar het EU Hof van Justitie te Luxemburg wonderen doen.
    Daar wijzen de ambtenaren in het gelekte stuk impliciet op.
    Private verzekeraars zijn immers geen ziekenfondsen!
    Dat is men in Den Haag vergeten.

  6. In het stuk is de meest belangrijke vraag vergeten, nl. de (opbrengst van de) overheveling van verzorging begeleiding en ondersteuning naar de WMO. Dat is het (versnelde) einde van de verzorgingshuizen en leidt tot 4 geldstromen: Romp AWBZ, ZVW, huur en WMO met vier totaal verschillende regelstelsels. Als je een sector wil laten vastlopen, dan moet je vooral dit doen. Het SER advies om de thuiszorg naar de ZVW over te hevelen omdat de gemeenten de hulp bij het huishouden totaal niet goed hebben uitgevoerd, wordt dus genegeerd. Het antwoord van de ambtenaren spreekt boekdelen: doen ! en wel zonder recht op zorg, zonder zorgregeltjes en zonder keuzerecht op een PGB. Ik hoor hierin net zoveel PvdA als VVD. Maar met eerlijk en sociaal heeft het niets te maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.