Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fors verlies voor Lentis

Redacteur Zorgvisie
Lentis heeft in 2016 flinke rode cijfers geschreven. De Groningse ggz-aanbieder behaalde in 2016 een negatief resultaat van ruim 12 miljoen euro. Een jaar eerder schreef de zorgorganisatie nog zwarte cijfers.
Budget - fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening van Lentis. Waar het resultaat in 2015 nog 1,4 miljoen euro bedroef, eindigde de ggz-aanbieder vorig jaar met een tekort van 12,2 miljoen euro. In 2016 hielp Lentis bijna 30 duizend mensen met een psychische stoornis en iets meer dan 1500 mensen vanuit de verpleging en verzorging (v&v). Dat werd gedaan met bijna 2800 ggz-medewerkers en ruim 1200 medewerkers voor v&v, blijkt uit het jaarverslag van het bestuur.

Verlies door aantal medewerkers
Het bestuur, dat bestaat uit Martin Sitalsing en Corstiaan Bruinsma, spreekt in het jaarverslag van een ‘markant jaar’, dat vooral in het teken stond van het op orde brengen van de basis. ‘Op financieel gebied was de balans tussen de kosten en de gecontracteerde zorg zoek. Er werd meer uitgegeven dan we ons konden veroorloven, hetgeen met name veroorzaakt werd door te veel aan personele capaciteit.’ Om dat op te lossen wordt er binnen Lentis nu gereorganiseerd, meldt het bestuur. De kosten daarvan vallen voor een groot deel nog binnen 2016.

Administratieve lasten en verlies
Naast een overschot aan medewerkers, wijzen de bestuurders ook naar de administratieve lasten als oorzaak van de financiële malaise. ‘We hebben geconstateerd dat er veel achteraf gerepareerd moet worden om te voldoen aan diverse administratieve- en verantwoordingseisen op financieel en kwalitatief gebied. Deze registraties kosten veel tijd en energie hebben grote financiële risico’s in zich.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.